Συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις
Της Δωροθέας Κολυνδρίνη*
Μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το προσεχές 14ο Συνέδριο του Μαΐου έρχεται να επιβεβαιώσει την πορεία του κόμματος, αλλά και της χώρας, και να χαράξει τους νέους ορίζοντες και αρχές για την μελλοντική μας πορεία.
Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, ταυτίζει την πορεία του έθνους με την ιστορική του διαδρομή και καθορίζει τα σημαντικά ιστορικά ορόσημα της μεταπολίτευσης, ανέλαβε τα τελευταία δύο χρόνια τη διαχείριση μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημικής κρίσης. Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο και ζοφερό περιβάλλον η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατόρθωσαν μόνο να διαχειριστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πανδημία, αλλά υλοποίησαν μεταρρυθμίσεις που τις ανέμενε ο ελληνικός λαός εδώ και δεκαετίες.
Βρισκόμαστε όμως στα μέσα της διαδρομής. Χωρίς ιδεοληψία και παρωπίδες οφείλουμε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, ενδυναμώνουν την οικονομία μας και έχουν σοβαρό και πρακτικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στον απλό πολίτη. Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η κοινωνία μας εξέρχεται από μία δεκαετή οικονομική κρίση και από ένα άκρατο λαϊκισμό, μία διχαστική ρητορεία και μία παράλογη παροχολογία, που μας ανάγκασε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Το κόμμα μας έχει την υποχρέωση να βρίσκεται δίπλα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους και τις ανάγκες τους, προκειμένου να εμπλουτίσει την κυβερνητική πολιτική και να πραγματοποιήσει τα «θέλω» της κοινωνίας μέσω του διαλόγου, της σύνθεσης και της πολιτικής διαπαιδαγώγησης, μακριά από το αεριτζίδικο και κρατικοδίαιτο μοντέλο του καπιταλισμού, με φιλελεύθερες και σύγχρονες παραγωγικές αντιλήψεις.
Παράλληλα οφείλει να βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, που γνωρίζουν τις καθημερινές ανάγκες και έχουν συνεχή επαφή με τους συμπολίτες μας. Αν μη τι άλλο, η λεγόμενη «περιφερειακή διακυβέρνηση» θα μπορούσε να μας απελευθερώσει από αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος, να ενισχύσει την ανάπτυξη και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Η κεντρική εξουσία δύναται να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και να μεταφέρει νέες ουσιαστικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, ενώ θα μπορούσε να μετατρέψει τις έως τώρα ισχύουσες γνωμοδοτικές αρμοδιότητες σε αποφασιστικές και ουσιαστικές, ειδικά όταν αυτές αφορούν τοπικά ζητήματα των κοινωνιών, όπως αυτό του περιβάλλοντος. Η μεταρρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με την παροχή επιπλέον πόρων, θα αποτελέσουν ένα νέο εθνικό σχέδιο οριζόντιας ολιστικής ανασυγκρότησης της κοινωνίας, της οικονομίας και του διοικητικού συστήματος. Με τη μεταφορά ουσιαστικών ευθυνών και αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, μέσα από ένα ρεαλιστικό και οργανωμένο σχέδιο αποκέντρωσης, που θα αποσυμπιέσει και θα εξυγιάνει το υδροκέφαλο κράτος, στα πρότυπα άλλωστε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε επίσης την ανάγκη ύπαρξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κοινής στρατηγικής σε μείζονα κοινωνικά και παγκόσμια ζητήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές μέχρι την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τον έλεγχο των συνόρων. Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης και επανέφερε τη χώρα μας σε θέση συνομιλητή ως ίσο προς ίσο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αποκαθιστώντας τη στρεβλή εικόνα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ταυτόχρονα έχοντας καθιερώσει συγκεκριμένες δημόσιες πολιτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την περιβαλλοντική βελτιστοποίηση, η Ελλάδα είναι περισσότερο από ποτέ έτοιμη να συμμετάσχει, αλλά και να διαμορφώνει τα οράματα της Ε.Ε. για μια Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Δεκαετία.
Η Νέα Δημοκρατία πάντοτε έβαζε και βάζει την πατρίδα πάνω από όλα υπηρετώντας την προκοπή και την ασφάλεια των Ελλήνων με αξιοπρέπεια και αίσθηση καθήκοντος. Συζητάμε, συνθέτουμε και κοιτάμε μπροστά για το καλό της χώρας μας.
* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Μαγνησία” το Σάββατο, 30.04.2022.