skip to Main Content

Άρθρο της Δωροθέας Κολυνδρίνη στην εφημερίδα “Μαγνησία” για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

08.06.22

Άρθρα

«Μόνο μία Γη» είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το έτος 2022, καθώς οφείλουμε να επισημάνουμε την αδήριτη ανάγκη να βιώνουμε αρμονικά και με σεβασμό με τη φύση, καθώς και να προσπαθούμε οι πολιτικές μας επιλογές και παρεμβάσεις να έχουν ένα καθαρό και πράσινο πρόσημο σε σχέση με το περιβάλλον.

Η Θεσσαλία αποτελεί την Περιφέρεια με τα περισσότερα μέτρα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, με ολοκληρωμένη στρατηγική για το περιβάλλον και διακριτό πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εποχή μας άλλωστε επιβεβαιώνει ότι οι κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες, πιο συχνές και πιο απρόβλεπτες. Εφαρμόζοντας ευλαβικά τους 17 στόχους για την ανάπτυξη του ΟΗΕ και το όραμα για μία την Ευρώπη ψηφιακή και πράσινη, επενδύουμε στην πρόληψη και σχεδιάζουμε με σεβασμό στο περιβάλλον τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Σε στενή συνεργασία με Δήμους και φορείς, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε

90 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, Νοσοκομείων, Διοικητηρίων, Επιμελητηρίων, Δικαστικών Μεγάρων και δεκάδων σχολικών συγκροτημάτων κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατομμυρίων ευρώ. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε το ενεργειακό αποτύπωμα παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και αποδίδουμε σύγχρονες, λειτουργικές και φιλικές προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον δημόσιες υποδομές. Συγχρόνως, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδοτεί με 10 εκατ. ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και με 6 εκατ. ευρώ τη χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκλήρωσε  την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, εγκαθιστώντας 7.900  σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED που οδήγησαν σε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από  78%, ετήσια μείωση κατά 10.800 τόνους του διοξειδίου του άνθρακα και  συνολικό οικονομικό όφελος για τα 12 έτη της εγγύησης καλής λειτουργίας που ανέρχεται στο ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο, δε, δράσεις της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού και του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν  επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».

Με τους περιφερειακούς δρόμους, του κυκλικούς κόμβους και την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής ποιότητας του οδικού δικτύου ενισχύουμε τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και μειώνουμε δραστικά την εκπομπή καυσαερίων λόγω της συνεχούς ροής της αυτορυθμιζόμενης κυκλοφορίας.

Με στοχευμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, υλοποιούνται 45 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, όπως πεζόδρομοι και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι, προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, αστικές αναπλάσεις, πλατείες, Job Centers – που συμβάλλουν στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και εκσυγχρονίζουν τις πόλεις. Παράλληλα, από το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων ωφελούνται και οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, αλλά και οι πρωτεύουσες στα νησιά των Σποράδων.

Στον τομέα των μεταφορών και μετακινήσεων, μετά από πολλές καθυστερήσεις, προχωρά σε υλοποίηση το σπουδαίο έργο της ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλος-Λάρισα, καθώς και της γραμμής  Παλαιοφάρσαλα – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα, έργων συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα EnerNETMob προμηθευτήκαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εγκαταστήσαμε Σταθμούς Ηλεκτρικής Φόρτισης σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα. Με το πρόγραμμα Condereff προωθούμε την εφαρμογή «πράσινων» πρωτόκολλων στη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφή, Κατασκευή και Κατεδάφιση και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης. Το WetmainAreas οδήγησε στην καταγραφή και φωτογραφική αποτύπωση των 91 υγροτόπων της Θεσσαλίας με στόχο την προστασία και την τουριστική αξιοποίησή τους. Ενώ με το πολυβραβευμένο πρόγραμμα BlueMed, στο οποίο είμαστε επικεφαλής εταίρος,  δημιουργήσαμε το πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο στην Ελλάδα, στο ναυάγιο της Περιστέρας, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος. Με το τελευταίο αυτό έργο αναδείχθηκε η Αλόννησος στους 8 καλύτερους αειφόρους προορισμούς του κόσμου σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό National Geographic Traveller και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο «καινοτομίας και ψηφιοποίησης στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό», από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN.

Υλοποιούμε προγράμματα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, όπως το πρόγραμμα περισυλλογής κενών γεωργικών συσκευασιών, το πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων και το πρόγραμμα ΤΥΤΩ, ένα είδος κουκουβάγιας που δίνει πράσινη λύση στον δραστικό περιορισμό του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες στο Θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα.

Υλοποιώντας ψηφιακά έργα στον τομέα του περιβάλλοντος τοποθετήσαμε σταθμό μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, ενισχύουμε το Εθνικό Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα  και της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης των δεδομένων μέτρησης,  προμηθευτήκαμε νέους Σταθμούς Μέτρησης, παρακολουθούμε ηλεκτρονικά και τηλεματικά τη λειτουργία τη λίμνη Κάρλα, ενώ τοποθετήσαμε «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης.

Ειδικότερα στην περιοχή της Μαγνησίας παρακολουθούμε με έργα και μετρήσεις το ζήτημα της ατμόσφαιρας καταγράφοντας καθημερινώς την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο μέσω δύο σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και όλα τα δεδομένα που εξάγονται και μελετώνται βρίσκονται στη διάθεση των συμπολιτών μας σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα αναμένεται λειτουργία τριών ακόμη σταθμών μέτρησης.

Σχετικά με την ατμόσφαιρα και την ποιότητα της υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες τόσο μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όσο και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής. , καθώς και το πρόγραμμα διενέργειας δειγματοληψιών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας σε επτά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε καμινάδες και σε κεντρικά σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου.  Παράλληλα με την έρευνα της ολφακτομετρίας ενεργοποιήθηκε το σύστημα D-NOSES, ενώ σε άλλο πρόγραμμα το εργαστήριο «Δημόκριτος» έλαβε δείγματα σε πραγματικό χρόνο σε δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. Εκτός των προαναφερόμενων προγραμμάτων για την ατμόσφαιρα συνεχίζονται απρόσκοπτα τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στις τοπικές βιομηχανίες για την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και έργα αρδευτικά-υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, αδρανοποίηση γεωτρήσεων για άντληση νερού για άρδευση- που εκσυγχρονίζουν και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, οδηγούν στην ορθή διαχείριση του νερού και προστατεύουν υποδομές, ανθρώπους και περιουσίες.

Τα έργα ύδρευσης διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό, όπως το έργο του φράγματος στο Μαυρομάτι Μαγνησίας, από το οποίο ωφελούνται 15.000 μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές των Δήμων Σούρπης και Πτελεού. Αντιμετωπίζουμε με έργα ουσίας το πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία της δημόσιας υγείας, την απορρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών νερών και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου. Για το λόγο αυτό κατασκευάζουμε ή επεκτείνουμε δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού όπως στα Καλά Νερά, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και σε άλλες περιοχές εξασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας  ζωής εν γένει.

Το εμβληματικό και πολυβραβευμένο έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με κόστος κατασκευή 380 εκατομμύρια ευρώ. Ένα έργο πολλαπλώς χρήσιμο, αρδευτικό, υδρευτικό, τουριστικό που συνέβαλλε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, στην αντιπλημμυρική προστασία, στη βαθμιαία ανάταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, στη δημιουργία μικροκλίματος. Συνολικά 184 διαφορετικά είδη πτηνών επέστρεψαν στην περιοχή και 14 είδη ψαριών γεννήθηκαν μέσα στη λίμνη. Ένα έργο που απέδειξε περίτρανα ότι το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν είναι στοιχεία που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά αντιθέτως, αλληλοσυμπληρώνονται και δύνανται να δημιουργήσουν μία δυναμική σύνθεση, αφήνοντας σημαντική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Με την γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και με τα δεκάδες έργα που υλοποιήσαμε διεκδικούμε την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου,  ένα έργο ζωής με προστιθέμενη αξία και πλούτο για όλη τη χώρα.

Ο αγώνας για το περιβάλλον και την προστασία του είναι διαρκής και επίμονος. Με τη χρήση όλων των σύγχρονων και εξελιγμένων μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας στοχεύουμε σε ένα ιδανικό, πράσινο και υγιές περιβάλλον, που θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις γενιές του μέλλοντος, καθώς η Γη είναι μία και είναι το σπίτι όλων.

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top