skip to Main Content

Άρση του Ν. 4604/2019 που αφορά στα αθλητικά σωματεία και στη μη χρηματοδότηση έργων ζήτησε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη

Με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη συναντήθηκαν στην Αθήνα, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Θανάσης Λιούπης, ζητώντας, σε συνέχεια των σχετικών επιστολών της κ.          Κολυνδρίνη, την άρση του Νόμου 4604/2019, που αφορά στην απαγόρευση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και κατ’επέκταση στη μη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που αποτελούν πνοή ζωής για τα εν λόγω σωματεία και τις τοπικές κοινωνίες.

Η ίδια επισημαίνει την ανελαστικότητα του συγκεκριμένου Νόμου σε σχέση με τη χρηματοδότηση των αθλητικών έργων και όχι μόνο. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί, το έργο που ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως προς το πρώτο του στάδιο, στο γήπεδο της Νίκης Βόλου, «Παντελής Μαγουλάς», ενώ η υλοποίηση του δευτέρου σταδίου και ενώ έχουν προηγηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και η δέσμευση πιστώσεων δεν κατέστη εφικτή, διότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σταμάτησε το έργο επικαλούμενη τον Νόμο 4604/2019.

Με το Νόμο που ίσχυε τον 4258/2014 αρ.25 και στη σελίδα 1594 οι Περιφέρειες είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν έργα σε εγκαταστάσεις ερασιτεχνών σωματείων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν «Οι περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν την κατασκευή, εν όλω ή εν μέρει, την ανακαίνιση ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι ανωτέρω φορείς μπορούν να είναι συμβαλλόμενοι στις Προγραμματικές Συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010». Με το νέο Νόμο 4604/2019 σταματούν οι προγραμματικές με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και χαρακτηριστικά αναφέρεται «Με το άρθρο 96 τροποποιείται το άρθρο 100 του Ν.3852/2010 αναφορικά με τις προγραμματικές συμβάσεις, καταργώντας από τους άμεσα συμβαλλόμενους φορείς τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου».

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε «Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τα αθλητικά σωματεία και τις αθλητικές υποδομές. Τα αθλητικά σωματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι μακριά από την Αθήνα και το εκάστοτε κεντρικό κράτος αδυνατεί να αντιληφθεί τις ανάγκες τους. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργαζόμαστε με τα σωματεία και βοηθούμε όσο μπορούμε στη δημιουργία αθλητικών χώρων και υποδομών, ώστε να συνδράμουμε εμείς στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων νέων σε σύγχρονους και με απόλυτη ασφάλεια χώρους άθλησης, ενδυναμώνοντας τον αθλητικό τουρισμό. Αν ξεκινούμε με κοινή παραδοχή πως η Περιφερειακή Διακυβέρνηση και η αποκέντρωση θα συμβάλει στην ανάπτυξη, τότε καταλαβαίνετε την αναγκαιότητα άρσης του Νόμου 4604/2019. Οι Περιφέρειες πρέπει να ενδυναμωθούν με εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των ανάλογων κονδυλίων για την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας.»

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, αποδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος και επεσήμανε ότι θα προχωρήσει στην άρση του Νόμου, σε επικείμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σχετικά Νέα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών-Πεζοπορίας (WTN) στη Σκιάθο

Σποράδες

Με πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση του εισερχόμενου τουρισμού και την ενίσχυση των…

Σε εξέλιξη τα έργα οδικής ασφάλειας στο τμήμα Ανήλιο -Τσαγκαράδα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας…

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer 2022

Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2022 Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με το μήνυμα…

Ανάπλαση εισόδων του Αλμυρού με χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Δελτία Τύπου

Αλλάζει όψη η είσοδος του Αλμυρού και κοινόχρηστοι χώροι της πόλης, με…

Το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά διασώζει και αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Tο ιστορικό Ελληνομουσείο Ζαγοράς, το σχολείο όπου φοίτησε ο εθνομάρτυρας και πρόδρομος…

Back To Top