skip to Main Content

Οι επαγγελματίες λατόμοι έχουν οδηγηθεί πλέον σε οικονομικό αδιέξοδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή προς το Σώμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, την οποία κοινοποίησε και στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, σχετικά με την απαγόρευση εργασιών στο λατομείο στο Καλαμάκι.
Με την επιστολή ζητά ενημέρωση για ποιο λόγο δεν άρεται η απαγόρευση των εργασιών, μιας και οι λόγοι επιβολής της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί βάσει Νόμου έχουν εκλείψει.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το τι μέλλει γενέσθαι, μ’ένα χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες λατόμοι σχιστόλιθων στο Καλαμάκι του Δήμου Νοτίου Πηλίου και έχει να κάνει με την μέχρι τώρα απαγόρευση εργασιών στο λατομείο.
Οι επαγγελματίες λατόμοι έχουν οδηγηθεί πλέον σε οικονομικό αδιέξοδο, μετά την επιβολή απαγόρευσης εργασιών εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός λατομικής δραστηριότητας που αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων και βιοπορισμού των οικογενειών τους.
Το ερώτημα που θέτουμε και που απασχολεί τους επαγγελματίες του Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης είναι γιατί δεν άρεται πλέον η απαγόρευση που είχε επιβληθεί, μιας και οι λόγοι επιβολής της για τα λατομεία Πρόπαν – Καλαμακίου βάσει Νόμου έχουν εκλείψει.
Υπογραμμίζουμε ότι το οικονομικό κόστος των ενεργειών που απαιτούνταν μετά την επιβολή της απαγόρευσης έχει ξεπεράσει τις 30.000,00€ για τα μέλη του Συνεταιρισμού. Εύλογα αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η είσοδος στους επαγγελματίες λατόμους απαγορεύεται και είναι λόγος για αυτόφωρες συλλήψεις και επιβολή και άλλων προστίμων, από τη στιγμή που υπάρχει νόμιμος φορέας διαχείρισης που είναι ο Συνεταιρισμός, νόμιμο μίσθωμα με συμβολαιογραφική πράξη, σε νόμιμα αδειοδοτημένο λατομικό χώρο.
Ζητούμε, να δοθεί άμεσα λύση σε όσα σας περιγράψαμε παραπάνω, προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να απασχοληθούν ξανά στα λατομεία, να επιστρέψουν στην εργασία τους και να μπορέσουν και πάλι να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους.
Οι ενέργειες που έγιναν μετά την επιβολή της απαγόρευσης είναι οι εξής:
Σύσταση Συνεταιρισμού
Εκπόνηση υδραυλικής μελέτης, διότι ο κατατεθειμένος φάκελος από το Δήμο Νοτίου Πηλίου για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων ήταν ελλιπής
Έκδοση ΑΕΠΟ
Υπογραφή σύμβασης μίσθωσης μεταξύ Συνεταιρισμού και Δήμου
Υποβολή δασοτεχνικής μελέτης στο Δασαρχείο Βόλου
Πρόσληψη επιβλέποντος μηχανικού μεταλλείων
Οριοθέτηση – Πασσαλοποίηση λατομικής περιοχής
Πρωτόκολλο εγκατάστασης λατομείου σχιστολιθικών πλακών
Τεχνικό υπόμνημα για την ορθολογική και ασφαλή επανέναρξη της εκμετάλλευσης λατομείου, όπως ζητήθηκε από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.
Σας διαβιβάζουμε επίσης και την επιστολή που μας απέστειλαν οι επαγγελματίες λατόμοι σχιστόλιθων του Δ.Δ. Καλαμακίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου και μέλη του Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης».

Σχετικά Νέα

Νέο δίκτυο ύδρευσης στον Στάφυλο Σκοπέλου

Σποράδες

Προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στην περιοχή…

Συμβάσεις έργων ύψους 8,5 εκ. ευρώ για τη Μαγνησία υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης

Δελτία Τύπου

Έξι συμβάσεις για σημαντικά τεχνικά έργα σε όλη τη Μαγνησία, υπέγραψε σήμερα…

Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για εγκαταστάσεις που υπάγονται στην οδηγία…

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί την Παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου με νέο έργο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ

Δελτία Τύπου

Εργασίες ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας στον…

Σε μία ευνομούμενη ανθρωπότητα είναι ντροπιαστικό να διαπραγματευόμαστε την επιβεβλημένη αξία των ίσων ευκαιριών

Άρθρα

Της Δωροθέας Κολυνδρίνη Λίγες μόλις ημέρες μετά την «Ημέρα της Γυναίκας» και…

Back To Top