skip to Main Content

Δράσεις για την ψυχική υγεία του Κέντρου Ημέρας ΚΗΠΟΣ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με 146.000 ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη λειτουργίας ενός εξατομικευμένου προγράμματος ψυχικής υγείας με στόχο την υποστήριξη των ασθενών που κατοικούν στην Μαγνησία και των οικογένειας τους υλοποιώντας άμεσα ένα εντατικό πλήρες θεραπευτικό πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο έργο μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και πρόκειται να λειτουργήσει προς όφελος 120 ατόμων.

Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα αφορά κατά κύριο λόγο ασθενείς που έχουν πρόσφατα πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική νοσηλεία ή ζουν στην κοινότητα αλλά έχουν αυξημένο αριθμό υποτροπών και νοσηλειών και χρειάζονται υποστήριξη. Τα οφέλη των ατόμων που θα λάβουν τις υπηρεσίες της Πράξης αναμένονται να είναι πολλαπλά. Κυριότερο όφελος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και της καθημερινότητας τους. Επίσης, στόχος είναι η επανένταξη των ατόμων στην κοινότητα και η ενεργή συμμετοχή τους ως πολίτες μέσα σε αυτήν. Έμμεσα θα ωφεληθεί και η τοπική κοινότητα, αφού η πράξη ως στόχο έχει την διευκόλυνση της ενεργητικής ένταξης των εξυπηρετούμενων στην τοπική κοινότητα και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας σήμερα.

Το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ θα υλοποιήσει δράσεις δημοσιότητας που θα απευθύνονται τόσο προς τους δυνητικά εξυπηρετούμενους και τους τελικούς εξυπηρετούμενους, όσο και προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Οι δράσεις δημοσιότητας θα υλοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των εξυπηρετούμενων, και κυρίως η αξιοπρέπεια τους. Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την υλοποίηση της πράξης και στόχο θα έχουν την διάχυση των αποτελεσμάτων της, την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και την υποστήριξη των δράσεων δικτύωσης που προβλέπονται να υλοποιηθούν.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγική και σχεδιασμό χρηματοδοτεί προγράμματα τα οποία συμβάλλουν στην προστασία και τη συμπαράσταση των ανθρώπων με διαταραχές ψυχικής. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να προστατέψουμε τους νέους ανθρώπους, που είναι το μέλλον της χώρας και να φροντίσουμε επί της ουσίας, με το έργο μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία στην κοινωνία που οδηγεί σε ψυχολογική και ψυχική υγεία. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο με τεράστιες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Εμείς στοχεύουμε στην ενίσχυση των δομών Ψυχικής Υγείας και την αντιμετώπιση της έλλειψης παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας και αφετέρου στο άμεσο περιβάλλον τους» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στοιχεία έργου
Η νέα δράση «Παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κοινότητα» , όντας ενταγμένη μέσα στην διεπιστημονική ομάδα του Κ.Η.Π.Ο.Σ, θα έχει τη δυνατότητα να δρα ανεξάρτητα του προγράμματος του Κέντρου Ημέρας. Για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης του προσωπικού που θα στελεχώσει τις Υπηρεσίες κατ’ οίκον στην Μαγνησία, θα αποκτηθεί με πόρους του Έργου αυτοκίνητο για την μετακίνηση των μελών της θεραπευτικής ομάδας, γεγονός που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης κατά την παρακολούθηση ενός εξυπηρετούμενου. Κατά την επίσκεψη στις εξυπηρετούμενες περιοχές, τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας θα χρησιμοποιούν τις υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ) ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επισκέψεις και στις οικίες των ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή αδυνατούν να μετακινηθούν λόγω ηλικίας ή κινητικών δυσκολιών ή λόγω της ψυχικής κατάστασής τους.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διασύνδεση με φορείς ΠΦΥ, η ενημέρωση της κοινότητας σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία ώστε να διασφαλιστεί το πλαίσιο φροντίδας των ασθενών μέσα στη κοινότητα, δηλαδή στο φυσικό κοινωνικό περιβάλλον τους και σε μη περιοριστικές συνθήκες.

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top