skip to Main Content

Δωρ. Κολυνδρίνη: “Το Χ/Κ Πηλίου είναι ένα στολίδι στο βουνό των Κενταύρων” – Συνέντευξη στο περιοδικό VolosOut της εφημερίδας “Μαγνησία”

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και τι καινούργιο έχει δημιουργηθεί φέτος;

To Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου είναι ένα από τα παλαιότερα κέντρα στη χώρα μας που δημιουργήθηκε το 1967 στη θέση «Αγριόλευκες» στα Χάνια. Πρόκειται για ένα στολίδι στο Βουνό των Κενταύρων, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και για τους επισκέπτες της περιοχής μας με ιδιαίτερη και μοναδική φυσική ομορφιά. Είναι άλλωστε ένα από τα Χιονοδρομικά Κέντρα στον κόσμο, που βρίσκεται σε τόσο μικρή απόσταση από τη θάλασσα και από τους χώρους του απολαμβάνει κανείς την απεραντοσύνη του Αιγαίου και την γαλήνη του Παγασητικού Κόλπου.  Όλα τα χρόνια λειτουργίας προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κυρίως από τη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα. Όλες οι υπάρχουσες  πίστες για σκι καταβάσεων έχουν την απαραίτητη έγκριση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS), ενώ παράλληλα λειτουργούν πέντε αναβατήρες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των αθλητών. Φέτος για πρώτη φορά θα δοθεί σε χρήση στο κοινό μία έκτη πίστα, η μεγαλύτερη από όλες, γεγονός που θα αυξήσει το συνολικό μήκος των διαθέσιμων πιστών στα 20 περίπου χλμ. Επίσης λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το snowboard έχουμε σχεδιάσει να υπάρξει πρώτη φορά τη φετινή χρονιά μία πίστα-πάρκο αποκλειστικά για τους λάτρεις του snowboard. Παράλληλα υφίστανται οι βασικές υποδομές εξυπηρέτησης για όσους φτάνουν με τα αυτοκίνητά τους, αφού το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου διαθέτει χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, εστιατόρια, εταιρείες ενοικίασης ή πώλησης εξοπλισμού ειδών για σκι, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο. Στους χώρους του Κέντρου λειτουργούν επίσης σχολές για σκι και snowboard με έμπειρους δασκάλους.

 

 Γιατί κάποιος να προτιμήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου; Τι ξεχωριστό έχει;

Το φυσικό κάλος του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου θεωρώ ότι είναι από τα πλέον αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του και δεν συναντάται εύκολα σε άλλα Κέντρα της πατρίδας μας.  Οι επισκέπτες πραγματοποιούν τις καταβάσεις με θέα τη θάλασσα, ευρισκόμενοι σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με αγριόλευκες, καστανιές και οξιές. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια με συντονισμένες δράσεις και συστηματική προσπάθεια έχουμε κατορθώσει να διατηρούμε τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό σε  άρτια και ασφαλή κατάσταση για τους χιονοδρόμους, μέχρι την ριζική αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα ο επισκέπτης δύναται να συνδυάσει τις γαστρονομικές απολαύσεις και τη φιλοξενία των χωριών του Πηλίου που περιβάλλουν το Χιονοδρομικό Κέντρο.

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπονεί μελέτη για την ολική αναμόρφωση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, τι περιέχει και πότε θα δούμε αυτό το νέο Χιονοδρομικό;

Με πολύμηνες προσπάθειες και εργασίες έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ολιστική αναβάθμιση του Χ/Κ Πηλίου, μία μελέτη ύψους περίπου 17,5 εκατ. ευρώ. Βρισκόμαστε στη φάση της προκήρυξης του προγράμματος για την ένταξη και χρηματοδότηση αυτού του έργου που θα εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις και θα  αλλάξει ριζικά την εικόνα του Χ/Κ. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι θα αντικατασταθούν δύο αναβατήρες με υπερσύγχρονους νέου τύπου, θα προμηθευτούμε νέο συρόμενο αναβατήρα baby-lift, θα ανακαινιστούν οι υπάρχοντες και θα δημιουργηθούν και νέοι σταθμοί επιβίβασης – αποβίβασης, κινητήριοι μηχανισμοί με σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κ.α. Για την αναβάθμιση αυτή έχει ενημερωθεί από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αναμένονται εξελίξεις. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν πέρα από τον εκσυγχρονισμό και στην ασφαλέστερη λειτουργία των αναβατήρων, την οικονομικότερη λειτουργία και συντήρηση, την μεγαλύτερη ικανοποίηση των χιονοδρόμων και επισκεπτών, ενώ θα εξασφαλίσουμε για πρώτη φορά την λειτουργία του Χ/Κ καθ’ όλο το έτος και για άλλες δραστηριότητες και αθλήματα.

 

Υπάρχουν στοιχεία για την επισκεψιμότητά του Χιονοδρομικού; Είναι από τα Κέντρα στην Ελλάδα που οι λάτρεις των χειμερινών σπορ επιλέγουν;

Καθ’ όλη τη διάρκεια που η περιφερειακή αρχή διαχειρίζεται το Χ/Κ στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή φροντίδα του για την βέλτιστη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Εδώ οφείλω να σημειώσω ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Κενταύρων Όρος, τον Πρόεδρο Γρηγόρη Ιγγλέση και τα μέλη της που με πολύ προσωπική εργασία και μεράκι έχουν κατορθώσει να λειτουργεί το Κέντρο απρόσκοπτα και με επιτυχία. Αυτό επιβεβαιώνεται από την περυσινή χρονιά, τη χειμερινή περίοδο 2021-22, όπου ξεπεράσαμε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας στην πολυετή ιστορία του. Με σύμμαχο τον καιρό, την αυξημένη χιονόπτωση αλλά και τη επιμελή διατήρηση του χιονιού περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες απόλαυσαν την προηγούμενη περίοδο τις ομορφιές του Χ/Κ, και δη σε μία χρονιά με νωπές τις επιπτώσεις του ιού Covid-19. Όπως είναι κατανοητό η εξέλιξη αυτή έδωσε μία καθολική ώθηση σε όλους τους κλάδους του τουρισμού, της διαμονής της εστίασης και της οικονομίας εν γένει στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε έτοιμοι και φέτος να σπάσουμε το περυσινό ρεκόρ και να υποδεχθούμε ακόμη περισσότερους λάτρεις του βουνού και των χειμερινών αθλημάτων.

 

Μπορεί να αξιοποιηθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου; Υπάρχει πλάνο γι’ αυτό τον σκοπό;

Όπως προανέφερα με την αναβάθμιση του Χ/Κ και τον εκσυγχρονισμό του θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις του και άλλες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι ευλογία να βρισκόμαστε σε μία προικισμένη από τη φύση περιοχή, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, που προσελκύει τουρίστες όλες τις εποχές και να τους παρέχουμε τη δυνατότητα να επισκέπτονται το Χ/Κ ακόμη και το καλοκαίρι. Να είστε βέβαιοι ότι τα προσεχή χρόνια το Χ/Κ Πηλίου θα αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξης για την περιοχή μας, όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top