skip to Main Content

Εκ νέου επιστολή απο την Κολυνδρίνη Δωροθέα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να λυθεί το θέμα των παρακάρλιων εκτάσεων

 

ΛΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Βορίδη και Αραμπατζή, απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, σε συνέχεια της αλληλογραφίας της με το Υπουργείο, αλλά και μετά τη συνάντηση που είχε η κ. Κολυνδρίνη με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ λίμνης Κάρλας κ. Πρίντζο, με θέμα την αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων επιδεικτικών καλλιέργειας λίμνης Κάρλας.
Μεταξύ άλλων η κ. Κολυνδρίνη επισημαίνει ότι η αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της παρακάρλιας περιοχής, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να καλλιεργούν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας, αμφιβολίας και αγωνίας. Ζητά να τελειώσει άπαξ δια παντός το γαϊτανάκι των παρατάσεων για τις παρακάρλιες εκτάσεις καλλιέργειας και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Ν.4061/2020, δίδοντας επιτέλους τη δυνατότητα στους πραγματικούς καλλιεργητές να αξιοποιήσουν την αγροτική γη με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σε συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή μας αναφορικά με την αξιοποίηση και την παραχώρηση χρήσης των δημοσίων εκτάσεων επιδεκτικών καλλιέργειας της πρώην λίμνης Κάρλας.
Όπως καλά γνωρίζετε η παράταση παραχώρησης χρήσης των δημοσίων εκτάσεων επιδεκτικών καλλιέργειας της πρώην λίμνης Κάρλας, η οποία δόθηκε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 43 του Ν. 4673/2020, λήγει την 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της παρακάρλιας περιοχής, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να καλλιεργούν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας, αμφιβολίας και αγωνίας. Και αυτό καθώς ενώ με τις διατάξεις του Ν. 4061 /2012 δίδεται η δυνατότητα να λυθεί το θέμα οριστικά με τις σχετικές διαδικασίες παραχώρησης ακινήτων, μολαταύτα τα από το 2012 έως και σήμερα επιλέγεται η διαδικασία της παράτασης παραχώρησης με ετήσιες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο με τη δυνατότητα παραχώρησης γης σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής θα ενίσχυε τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους, ενώ ταυτόχρονα θα έδινε τη δυνατότητα και σε άλλους δικαιούχους να συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες.
Ταυτόχρονα θα εξέλειπαν αντιδικίες και έριδες μεταξύ των καλλιεργητών και οι καταλήψεις δημοσίων εκτάσεων, τα οποία αποτελούν δυστυχώς τακτικά φαινόμενα εξαιτίας του υπάρχοντος, προσωρινού και έωλου πλαισίου εκμετάλλευσης των δημοσίων εκτάσεων της πρώην λίμνης Κάρλας.
Θεωρούμε ότι αυτό το γαϊτανάκι των παρατάσεων πρέπει να τελειώσει άπαξ δια παντός για τις παρακάρλιες εκτάσεις καλλιέργειας και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Ν.4061/2020, δίδοντας επιτέλους τη δυνατότητα στους πραγματικούς καλλιεργητές να αξιοποιήσουν την αγροτική γη με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Εν όψει συνεπώς της τελευταίας παράτασης που δόθηκε, ήτοι της 31.12.2020, σας παρακαλούμε, εγκαίρως, όπως προβείτε στην διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου και να πράξετε ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να αξιοποιηθούν σύννομα οι εν λόγω εκτάσεις στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία».

Σχετικά Νέα

Διενέργεια δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων  ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές…

Τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού υποδέχθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη

Δελτία Τύπου

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη υποδέχθηκε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη…

Με ταχύτατες διαδικασίες η καταγραφή και το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Ιανό

Δελτία Τύπου

Στα πλαίσια της ένταξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων -των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών-…

Παράταση των συμβάσεων των ωφελούμενων κτηνιάτρων ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη

Δελτία Τύπου

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τους…

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας στο Βόλο με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την περίοδο…

Back To Top