skip to Main Content

Επιστολή της Δ. Κολυνδρίνη για τη στήριξη των Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη παρέλαβε σήμερα από αντιπροσωπεία επαγγελματιών το ψήφισμα της Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Ελλάδος, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις τουριστικές επιχειρήσεις και το ουσιαστικό θέμα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Εν συνεχεία η Αντιπεριφερειάρχςη απέστειλε σχετική επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού, κ. Βασ. Κικίλια και Υποδομών & Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, επισημαίνοντας την αδήριτη ανάγκη για στήριξη του κλάδου και τη λήψη σχετικών μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας, συγκοινοποιώντας ταυτόχρονα το σχετικό ψήφισμα. Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Μετά από συνάντηση που είχα σήμερα με εκπροσώπους της «Ένωσης Επιχειρηματιών Τουρισμού Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Ελλάδος», και ειδικότερα με τα μέλη τους στην περιοχής της Μαγνησίας και Σποράδων, επιθυμώ με την παρούσα να σας μεταφέρω τις βάσιμες ανησυχίες τους για το μέλλον του κλάδου, καθώς επίσης   και  ορισμένα από τα αιτήματά τους, που αναδεικνύουν τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών και τα τουριστικά γραφεία κατά την διετή σχεδόν υπολειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά, εξαιτίας της ελάχιστης ζήτησης για οργανωμένα ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού από το Φεβρουάριο του 2020. Οι ενέσεις ρευστότητας που τους χορηγήθηκαν δεν ήταν προφανώς αρκετές για να διασώσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και να καλυφθούν οι στοιχειώδεις βασικές βιοτικές ανάγκες των ιδιοκτητών, των υπαλλήλων καθώς και των οικογενειών τους.

Κύριοι Υπουργοί,

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και εθνικό το ζήτημα να στηριχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου που έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα με την πανδημία και βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση.   

Σας αποστέλλω συνημμένα την από 31.01.2022 επιστολή τους, όπου αναλύονται εκτενώς τα αιτήματά τους, ενώ επ’ αυτών θα ήθελα να σας επισημάνω ενδεικτικά:

α. Το μείζον θέμα παραμένει της ρευστότητας των επιχειρήσεων μας, όπου πλην της επιδότησης/αποζημίωσης της μειωμένης πληρότητας 65% των τουριστικών λεωφορείων, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 δεν ήταν επαρκής για τους υπόλοιπους 21 μήνες όπου παραμένουν ανενεργές οι επιχειρήσεις και σχεδόν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία.

β. Τη  δυνατότητα να συμπεριληφθούν τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία με ΚΑΔ 79.11 και 49.39 στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για επενδυτικά σχέδια που αφορούν ίδρυση, εκσυγχρονισμό ή επέκταση, για την απόκτηση εξοπλισμού στόλου οχημάτων κλπ.

γ. Την απαλλαγή ή άλλως τη μείωση των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων. 

δ. Τη συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου για τις επιχειρήσεις και αναστολής του προσωπικού, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι υπάλληλοι.

ε. Τη συνέχιση των αναστολών πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Ευελπιστώ στην βέλτιστη δυνατή εξεύρεση λύσης για την οικονομική στήριξη του εν λόγω επαγγελματικού κλάδου, που όπως προανέφερα αποτελεί τμήμα του εθνικού μας κεφαλαίου, του τουρισμού.»  

 

Σχετικά Νέα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών-Πεζοπορίας (WTN) στη Σκιάθο

Σποράδες

Με πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση του εισερχόμενου τουρισμού και την ενίσχυση των…

Σε εξέλιξη τα έργα οδικής ασφάλειας στο τμήμα Ανήλιο -Τσαγκαράδα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας…

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer 2022

Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2022 Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με το μήνυμα…

Ανάπλαση εισόδων του Αλμυρού με χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Δελτία Τύπου

Αλλάζει όψη η είσοδος του Αλμυρού και κοινόχρηστοι χώροι της πόλης, με…

Το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά διασώζει και αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Tο ιστορικό Ελληνομουσείο Ζαγοράς, το σχολείο όπου φοίτησε ο εθνομάρτυρας και πρόδρομος…

Back To Top