skip to Main Content

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: “Θέλουμε να προφυλάξουμε τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, που έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας της μεγάλης ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών, της φορολογίας και των ανελαστικών δαπανών τους για την διατήρηση των μονάδων τους, επισημαίνει με επιστολή της στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη. Επισημαίνει πως μένουν απροστάτευτα τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Μαγνησίας καθώς οι ελληνοποιήσεις και η φοροδιαφυγή των επιτήδειων στο σύστημα παραγωγής και διακίνησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού και κατ΄επέκταση επιβίωσης σε φορείς όπως ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Στεφανοβικείου που με θυσίες προσπαθεί να στηρίξει την παραγωγή του. «Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, το κόστος παραγωγής, η τήρηση της νομιμότητας στην αναγραφή, καθώς και ζητήματα με τα σημεία λιανικής πώλησης εκτός από τις μονάδες παραγωγής, αφού τελικός ζημιωμένος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο παραγωγός. Εμείς από την πλευρά μας με τις υποστελεχωμένες από το κράτος υπηρεσίες δίνουμε μεγάλο αγώνα σε επίπεδο αγοράς αλλά τα προβλήματα είναι δομικά» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης.

Η Αντιπεριφερειάρχης στην επιστολή της τονίζει:
κ. Υπουργέ,

Καθημερινά γινόμαστε δέκτες έντονων παραπόνων των κτηνοτρόφων του Νομού μας, για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία τους έχουν φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε οικονομικό αδιέξοδο, μη μπορώντας πλέον να συντηρήσουν την οικογένειά τους, αλλά και να είναι συνεπής στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, το κόστος παραγωγής, η τήρηση της νομιμότητας στην αναγραφή, καθώς και ζητήματα με τα σημεία λιανικής πώλησης εκτός από τις μονάδες παραγωγής, αφού τελικός ζημιωμένος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο παραγωγός. Εμείς από την πλευρά μας με τις υποστελεχωμένες από το κράτος υπηρεσίες δίνουμε μεγάλο αγώνα σε επίπεδο αγοράς αλλά τα προβλήματα είναι δομικά στο επίπεδο των εισαγωγών γάλακτος και κρέατος. Για τους κτηνοτρόφους η βελτιστοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις παραβάσεις κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο πληρέστερος έλεγχος στις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων προϊόντων.

Από τα κυριότερα επίσης προβλήματα που έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους είναι η υπέρμετρη φορολόγηση, οι ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, στα καύσιμα και στα υπόλοιπα εφόδια.
Η περιορισμένη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις ζημιάς του ζωικού κεφαλαίου, η απόρριψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως μη επιλέξιμων προς επιδότηση πολλών βοσκοτόπων εξαιτίας του πρόσφατου χαρακτηρισμού τους ως δασικών εκτάσεων, ο περιορισμός των δράσεων του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας μόνο στους νέους αγρότες, η έλλειψη δανειακών εργαλείων με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής προς στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων, είναι επίσης χρόνια προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου.

κ. Υπουργέ,

Ζητούμε τη συνδρομή σας και τη στήριξή σας στην αντιμετώπιση των παραπάνω σημαντικότερων προβλημάτων του κτηνοτροφικού κλάδου, που αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους κυρίαρχους πυλώνες της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας μας.

 

Σχετικά Νέα

Διενέργεια δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων  ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές…

Τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού υποδέχθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη

Δελτία Τύπου

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη υποδέχθηκε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη…

Με ταχύτατες διαδικασίες η καταγραφή και το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Ιανό

Δελτία Τύπου

Στα πλαίσια της ένταξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων -των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών-…

Παράταση των συμβάσεων των ωφελούμενων κτηνιάτρων ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη

Δελτία Τύπου

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τους…

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας στο Βόλο με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την περίοδο…

Back To Top