skip to Main Content

ΚΑΙ Η ΟΛΦΑΚΤΟΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗ ΦΑΡΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΡΥΠΩΝ

Παράλληλα με την έρευνα της ολφακτομετρίας θα ενεργοποιηθεί το σύστημα D-NOSES

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνέχεια των ενεργειών και μεθόδων που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό των οσμών και των ενδεχόμενων πηγών αέριας ρύπανσης ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα της ολφακτομετρίας.

Με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας θα διενεργηθούν δειγματοληψείες σε επτά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε καμινάδες και σε κεντρικά σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία τα οποία θα αναλυθούν από τους ειδικούς. Μετά την ανάλυση και εκτίμηση των αποτελεσμάτων θα συνταχθεί η τελική έκθεση με τα συμπεράσματα και την εκτίμηση των επιπτώσεων των οσμών. Η έρευνα της ολφακτομετρίας θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών. Η ολφακτομετρία είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική μέθοδος, με την οποία ειδικοί εμπειρογνώμονες αφού πάρουν δείγματα αέρα με vacuum, προβαίνουν σε χημικές αναλύσεις και ταυτοποιούν τις οσμές. Αποτελεί πρότυπη ευρωπαϊκή μέθοδο, κατάλληλη για τη μέτρηση της συγκέντρωσης της οσμής καθαρών ουσιών και γνωστών ή άγνωστων μιγμάτων αερίων. Ανήκει στις λεγόμενες “αισθητήριες τεχνικές”, αφού η μέτρηση της συγκέντρωσης οσμής σχετίζεται με την αίσθηση που προκαλείται από το δείγμα απευθείας σε μια ομάδα επιλεγμένων, ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων.

Παράλληλα με την έρευνα της ολφακτομετρίας θα ενεργοποιηθεί το σύστημα D-NOSES, ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στηρίζεται στην Επιστήμη των Πολιτών, η οποία προβλέπει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε επιστημονικές προσπάθειες και έρευνες. Οι πολίτες κατεβάζοντας την ηλεκτρονική εφαρμογή «Odour Collect» θα έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο περιστατικά οσμής και να τους προσδώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας παράλληλα ένα παρατηρητήριο πολιτών για τον εντοπισμό ενδεχόμενων πηγών αέριας ρύπανσης. Τα στοιχεία αυτά εν συνεχεία θα επικυρωθούν μέσω στατιστικής ανάλυσης και θα συσχετιστούν με τα υπόλοιπα δεδομένα της έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της ολφακτομετρίας θα υλοποιηθεί παράλληλα με ήδη εφαρμοζόμενο Πρόγραμμα για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, που έχει ξεκινήσει προ εξαμήνου. Ο εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας έχει εγκαταστήσει τρεις (3) σταθερούς δειγματολήπτες σε επιλεγμένες θέσεις εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί άνω των εκατό δειγματοληψίες τόσο μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όσο και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τους ρύπους και τη δυσοσμία στην περιοχή μας.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε: «Πιστοί στις δεσμεύσεις μας ως υπεύθυνη Περιφερειακή Αρχή, συναντήθηκα σήμερα με το διαχειριστή του προγράμματος για να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του πρωτοποριακού προγράμματος ολφακτομετρίας σε συνδυασμό με το καινοτόμο πρόγραμμα D-NOSES, μία δωρεάν εφαρμογή για όλους τους πολίτες με την οποία θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά οσμών σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα με το πρόγραμμα διερεύνησης της δυσοσμίας με το μοναδικό στην Ελλάδα πιστοποιημένο Εργαστήριο του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έξι μήνες και λίαν συντόμως θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα αυτό της ολφακτομετρίας. Σε συνεργασία με τους κορυφαίους του χώρου της επιστήμης και ειδικούς σε θέματα αέριας ρύπανσης, χωρίς καμία σύμπραξη με ελεγχόμενους περιοχής μας, κάνουμε ακόμη ένα βήμα για την καταγραφή της πλήρους εικόνας ποιότητας της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου και στο Νομό εν γένει.»

Σχετικά Νέα

Χαιρετισμός της Δωροθέας Κολυνδρίνη στην ενημερωτική ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

Δελτία Τύπου

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη συμμετείχε σήμερα στην ενημερωτική…

Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών στο Βόλο με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Ακαδημία Εκκλησιαστικών  Τεχνών  δημιουργείται στο Βόλο με χρηματοδότηση ύψους  2.067.080 ευρώ από…

Με το μεγαλύτερο δίκτυο επισκέψιμων Υποθαλάσσιων Μουσείων στη χώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην τουριστική έκθεση BOOT 2023 στη Γερμανία

Δελτία Τύπου

Το μεγαλύτερο δίκτυο  επισκέψιμων Υποθαλασσίων Μουσείων στην Ελλάδα προβάλλει η Περιφέρεια  Θεσσαλίας…

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο δημοτικό γήπεδο Ευξεινούπολης

Δελτία Τύπου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο δημοτικό γήπεδο Ευξεινούπολης στα πλαίσια το…

Τις ιστορικές πλατείες σε Μούρεσι και Κισσό διασώζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Τις πλατείες στο Μούρεσι και στον Κισσό αποκαθιστά και διασώζει η Περιφέρεια…

Back To Top