skip to Main Content

Κατατέθηκε η μελέτη του αλιευτικού καταφυγίου Χορευτού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατατέθηκε στο πρόγραμμα Αλιείας η μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού Ζαγοράς που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε το έργο να ενταχθεί και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.450.000 ευρώ και αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, καθώς το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού Ζαγοράς παρουσιάζει προβλήματα προστασίας από τους μεγάλους κυματισμούς ιδιαίτερα ανατολικούς- νοτιοανατολικούς, όπως και προβλήματα προσάμμωσης. Γι’ αυτό και τα προτεινόμενα έργα έχουν σαν σκοπό τη μείωση της επικινδυνότητας ελλιμενισμού και των προσαμμωτικών προβλημάτων, τη δημιουργία στοιχειώδους χερσαίας υποδομής, συνθήκες που θα οδηγήσουν στην εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού σκαφών.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού. Ένα αλιευτικό καταφύγιο που έχει ανάγκη η περιοχή. Σε συνεργασία με το Δήμαρχο και το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου ολοκληρώσαμε τη μελέτη. Ήρθε η ώρα όμως το κεντρικό κράτος να μας αποδεσμεύσει από τα δεσμά της γραφειοκρατίας. Δώδεκα βεβαιώσεις από δώδεκα διαφορετικές υπηρεσίες δημιούργησαν μια χρονοβόρα διαδικασία. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη και την καταθέσαμε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα της αλιείας με προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ. Είναι έργο πνοής που αναβαθμίζει την περιοχή αλλάζοντας την εικόνα της, ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων της παραγωγής.».
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Πατής (Παναγιώτης) Κουτσάφτης υποστήριξε τα εξής: « Καταθέσαμε τη μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού. Ο φάκελος πλέον είναι προς αξιολόγηση μετά τη συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων από τις δώδεκα υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό να γίνει αν δεν είχαμε τη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου δεν έχει την τεχνική επάρκεια και αυτό δυσκολεύει το έργο μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε εφτά προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια και μόνο έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε, ώστε να είμαστε μέσα στα αναπτυξιακά προγράμματα . Αν δεν υπήρχε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο Δήμος μας και γενικότερα οι μικροί δήμοι δεν θα υπήρχαν. Είναι ένα έργο τεραστίας σημασίας για την περιοχή. Ένα αλιευτικό καταφύγιο που για πολλά χρόνια αφέθηκε στην τύχη του και έχει σχεδόν καταστραφεί. Εμείς ξεκινούμε μια προσπάθεια για να το κατασκευάσουμε από την αρχή. Αν δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας δεν μπορεί να γίνει τίποτα, καθώς η γραφειοκρατία μας κυνηγάει συνέχεια».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Τα προτεινόμενα έργα είναι:
• Επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 50m και δημιουργία ακρομωλίου με συνολικό μήκος της επέκτασης 74,0m.
• Επέκταση του εσωτερικού κρηπιδώματος του προσήνεμου μώλου κατά 50m.
• Κατασκευή αντιπροσαμμωτικού μώλου μήκους 60m.
• Επένδυση τμήματος μήκους 191,0 m του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου με τετράποδα – Εκβάθυνση λιμενολεκάνης.
• Έργα χερσαίας ζώνης
• Ανακατασκευή του κατεστραμμένου εσωτερικού κρηπιδώματος του προσήνεμου μώλου σε μήκος 12,00m και ανακατασκευή της μερικά κατεστραμμένης διατομής σε μήκος 6,00m

Τα ανωτέρω έργα έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με την αρ. πρωτ. ΟΙΚ 142555/22-7-09 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της ΕΥΠΕ.

Σχετικά Νέα

Χαιρετισμός της Δωροθέας Κολυνδρίνη στην ενημερωτική ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

Δελτία Τύπου

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη συμμετείχε σήμερα στην ενημερωτική…

Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών στο Βόλο με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Ακαδημία Εκκλησιαστικών  Τεχνών  δημιουργείται στο Βόλο με χρηματοδότηση ύψους  2.067.080 ευρώ από…

Με το μεγαλύτερο δίκτυο επισκέψιμων Υποθαλάσσιων Μουσείων στη χώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην τουριστική έκθεση BOOT 2023 στη Γερμανία

Δελτία Τύπου

Το μεγαλύτερο δίκτυο  επισκέψιμων Υποθαλασσίων Μουσείων στην Ελλάδα προβάλλει η Περιφέρεια  Θεσσαλίας…

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο δημοτικό γήπεδο Ευξεινούπολης

Δελτία Τύπου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο δημοτικό γήπεδο Ευξεινούπολης στα πλαίσια το…

Τις ιστορικές πλατείες σε Μούρεσι και Κισσό διασώζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Τις πλατείες στο Μούρεσι και στον Κισσό αποκαθιστά και διασώζει η Περιφέρεια…

Back To Top