skip to Main Content

Κρίσιμη για τις υποδομές η συνεδρίαση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας

02.07.19

Μαγνησία

Από την ΕΡΤ Βόλου

Συνεδρίασε σήμερα στο Βόλο η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό να ζητά να εκχωρηθούν στην Περιφέρεια έργα αρμοδιότητας υπουργείων που έχουν βαλτώσει. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα ενταχθούν πολλά έργα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ενώ αναμένεται και η έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων χωρικής ανάπτυξης στα ολοκληρωμένα προγράμματα των Σποράδων και της διαδρομής πολιτισμού – τουρισμού και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν έργα, δράσεις και επιχειρηματικότητα.

Όπως επισήμανε η Μελίνα Σαραφίδου, προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι προσκλήσεις έχουν ανέβει στο 130% του προϋπολογισμού, από το 100% που ήταν πέρυσι, οι εντάξεις στο 95% από 68% το 2018 και οι συμβάσεις έργων στο 38%, από το 25%. Επιπλέον τόνισε ότι θα ενταχθούν πολύ περισσότερα έργα αρχή γενομένης στο τέλος Ιουλίου 2019 με τη μεγαλύτερη σύμβαση να αφορά
την ηλεκτροκίνηση στο κομμάτι Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα, εντός του επόμενου διμήνου, αν όλα πάνε καλά.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι μέσα στον Ιούλιο τα έργα που θα ενταχθούν αφορούν την ψυχική υγεία και της εξαρτήσεις, δύο τομείς στους οποίους η Μαγνησία διαθέτει σημαντικές δομές. Επίσης θα αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και άλλα έργα.

Τέλος παρατήρησε ότι καλή απορροφητικότητα παρουσιάζουν και προτάσεις που αφορούν επιχειρήσεις. Σύντομα αναμένεται η προκήρυξη της β’ φάσης για νέες επιχειρήσεις και στο επόμενο δίμηνο θα ακολουθήσουν δράσεις συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων. Η προϊσταμένη ανέφερε ότι στις νέες επιχειρήσεις ο πήχης κατέβηκε στις 50.000 €, με προϋπολογισμό προκήρυξης 10 εκ. €.

Τέλος, ανέφερε ότι προχωρούν οι στρατηγικές χωρικής ανάπτυξης στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα των Σποράδων και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της διαδρομής πολιτισμού – τουρισμού. Και τα δύο προγράμματα είναι σε ανοιχτή διαβούλευση, συγκεντρώνονται προτάσεις φορέων και ιδιωτών και τον Οκτώβριο αναμένεται η έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν έργα, δράσεις και επιχειρηματικότητα.

«Να εκχωρηθούν έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί έχουν βαλτώσει»

Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρο, καθώς έγινε εξειδίκευση 128% του προγράμματος, προκηρύξεις 129,5%, εντάξεις έργων 95% και αυτό σημαίνει ότι δώσαμε τη δυνατότητα να γίνουν έργα σε όλη την κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Το ΕΣΠΑ είναι μια αλυσίδα και κάθε κρίκος της είναι πολύτιμος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρίκοι που δεν λειτουργούν γρήγορα. Το ΕΣΠΑ αυτό είναι ξεχωριστό, αλλά έχει ιδιαίτερες δυνατότητες και αδυναμίες. Οι αδυναμίες είναι ότι υπάρχουν φορείς υλοποίησης που δεν έχουν τη διαχειριστική ικανότητα να υλοποιήσουν τα έργα και γι’ αυτό πηγαίνουν πίσω. Για το λόγο αυτό έχουμε πολλές εντάξεις, αλλά δεν προχωρούν γρήγορα, λόγω και έλλειψης του αναγκαίου και ικανό προσωπικό να τρέξουν τις δημοπρασίες», ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Αγοραστός είπε ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα πρέπει να υπάρξει ένα απλό και γρήγορο πλαίσιο, ώστε οι δυνατότητες που έχει το ΕΣΠΑ να διαχέονται άμεσα στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον τόνισε ότι καθυστερεί χαρακτηριστικά η μελέτη παράκαμψης της Μπουρμπουλήθρας, την οποία πληρώνει η Περιφέρεια της Θεσσαλίας ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ενώ καθυστερούν και έργα που αφορούν την ολοκλήρωση του περιφερειακού. Τέλος ζήτησε να εκχωρηθεί το έργο κατασκευής φραγμάτων στη Θεσσαλία στην περιφέρεια, καθώς τα αρμόδια υπουργεία καθυστερούν χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά Νέα

Χαιρετισμός της Δωροθέας Κολυνδρίνη στην ενημερωτική ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

Δελτία Τύπου

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη συμμετείχε σήμερα στην ενημερωτική…

Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών στο Βόλο με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Ακαδημία Εκκλησιαστικών  Τεχνών  δημιουργείται στο Βόλο με χρηματοδότηση ύψους  2.067.080 ευρώ από…

Με το μεγαλύτερο δίκτυο επισκέψιμων Υποθαλάσσιων Μουσείων στη χώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην τουριστική έκθεση BOOT 2023 στη Γερμανία

Δελτία Τύπου

Το μεγαλύτερο δίκτυο  επισκέψιμων Υποθαλασσίων Μουσείων στην Ελλάδα προβάλλει η Περιφέρεια  Θεσσαλίας…

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο δημοτικό γήπεδο Ευξεινούπολης

Δελτία Τύπου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο δημοτικό γήπεδο Ευξεινούπολης στα πλαίσια το…

Τις ιστορικές πλατείες σε Μούρεσι και Κισσό διασώζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Τις πλατείες στο Μούρεσι και στον Κισσό αποκαθιστά και διασώζει η Περιφέρεια…

Back To Top