skip to Main Content

Κρίσιμη για τις υποδομές η συνεδρίαση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας

02.07.19

Μαγνησία

Από την ΕΡΤ Βόλου

Συνεδρίασε σήμερα στο Βόλο η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό να ζητά να εκχωρηθούν στην Περιφέρεια έργα αρμοδιότητας υπουργείων που έχουν βαλτώσει. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα ενταχθούν πολλά έργα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ενώ αναμένεται και η έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων χωρικής ανάπτυξης στα ολοκληρωμένα προγράμματα των Σποράδων και της διαδρομής πολιτισμού – τουρισμού και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν έργα, δράσεις και επιχειρηματικότητα.

Όπως επισήμανε η Μελίνα Σαραφίδου, προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι προσκλήσεις έχουν ανέβει στο 130% του προϋπολογισμού, από το 100% που ήταν πέρυσι, οι εντάξεις στο 95% από 68% το 2018 και οι συμβάσεις έργων στο 38%, από το 25%. Επιπλέον τόνισε ότι θα ενταχθούν πολύ περισσότερα έργα αρχή γενομένης στο τέλος Ιουλίου 2019 με τη μεγαλύτερη σύμβαση να αφορά
την ηλεκτροκίνηση στο κομμάτι Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα, εντός του επόμενου διμήνου, αν όλα πάνε καλά.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι μέσα στον Ιούλιο τα έργα που θα ενταχθούν αφορούν την ψυχική υγεία και της εξαρτήσεις, δύο τομείς στους οποίους η Μαγνησία διαθέτει σημαντικές δομές. Επίσης θα αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και άλλα έργα.

Τέλος παρατήρησε ότι καλή απορροφητικότητα παρουσιάζουν και προτάσεις που αφορούν επιχειρήσεις. Σύντομα αναμένεται η προκήρυξη της β’ φάσης για νέες επιχειρήσεις και στο επόμενο δίμηνο θα ακολουθήσουν δράσεις συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων. Η προϊσταμένη ανέφερε ότι στις νέες επιχειρήσεις ο πήχης κατέβηκε στις 50.000 €, με προϋπολογισμό προκήρυξης 10 εκ. €.

Τέλος, ανέφερε ότι προχωρούν οι στρατηγικές χωρικής ανάπτυξης στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα των Σποράδων και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της διαδρομής πολιτισμού – τουρισμού. Και τα δύο προγράμματα είναι σε ανοιχτή διαβούλευση, συγκεντρώνονται προτάσεις φορέων και ιδιωτών και τον Οκτώβριο αναμένεται η έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν έργα, δράσεις και επιχειρηματικότητα.

«Να εκχωρηθούν έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί έχουν βαλτώσει»

Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρο, καθώς έγινε εξειδίκευση 128% του προγράμματος, προκηρύξεις 129,5%, εντάξεις έργων 95% και αυτό σημαίνει ότι δώσαμε τη δυνατότητα να γίνουν έργα σε όλη την κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Το ΕΣΠΑ είναι μια αλυσίδα και κάθε κρίκος της είναι πολύτιμος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρίκοι που δεν λειτουργούν γρήγορα. Το ΕΣΠΑ αυτό είναι ξεχωριστό, αλλά έχει ιδιαίτερες δυνατότητες και αδυναμίες. Οι αδυναμίες είναι ότι υπάρχουν φορείς υλοποίησης που δεν έχουν τη διαχειριστική ικανότητα να υλοποιήσουν τα έργα και γι’ αυτό πηγαίνουν πίσω. Για το λόγο αυτό έχουμε πολλές εντάξεις, αλλά δεν προχωρούν γρήγορα, λόγω και έλλειψης του αναγκαίου και ικανό προσωπικό να τρέξουν τις δημοπρασίες», ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Αγοραστός είπε ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα πρέπει να υπάρξει ένα απλό και γρήγορο πλαίσιο, ώστε οι δυνατότητες που έχει το ΕΣΠΑ να διαχέονται άμεσα στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον τόνισε ότι καθυστερεί χαρακτηριστικά η μελέτη παράκαμψης της Μπουρμπουλήθρας, την οποία πληρώνει η Περιφέρεια της Θεσσαλίας ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ενώ καθυστερούν και έργα που αφορούν την ολοκλήρωση του περιφερειακού. Τέλος ζήτησε να εκχωρηθεί το έργο κατασκευής φραγμάτων στη Θεσσαλία στην περιφέρεια, καθώς τα αρμόδια υπουργεία καθυστερούν χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά Νέα

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Τοπία της Μαγνησίας” στο Βόλο (video)

Δελτία Τύπου

Το Τμήμα Τουρισμού-Πολιτισμού Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων σε συνεργασία με…

Νέα σύμβαση 500.000 ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ρέματα στον Άγιο Ιωάννη, στο Κεραμίδι και στο Καμάρι του Δήμου Ρήγα…

Βελτίωση αγροτικών δρόμων μήκους 10 χλμ σε Ζαγορά, Πουρί και Μακρυρράχη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Την αγροτική οδοποιία σε Ζαγορά, Πουρί και Μακρυρράχη, σε συνολικό μήκος άνω…

Νέο έργο 1,7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην περιοχή του Κισσού

Δελτία Τύπου

Νέο έργο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας την ευρύτερη περιοχή του…

Back To Top