skip to Main Content

Με αγρότες του Πηλίου συναντήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη

Με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, συναντήθηκαν την Τρίτη 11-2-2020, στο γραφείο της, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων Πηλίου, προκειμένου να της επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενημερώνοντας την Αντιπεριφερειάρχη παράλληλα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας παράλληλα να τα διαβιβάσει στο αρμόδιο Υπουργείο.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη επεσήμανε ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και ότι η ίδια ως Αντιπεριφερειάρχης στέκεται αρωγός στην επίλυσή τους, υπερτονίζοντας ότι οι αγρότες αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας.

Ακολούθως τους ενημέρωσε για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για αυτά που θα ξεκινήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα στο Πήλιο, τονίζοντας ότι τα έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ. Ενδεικτικά ανέφερε την κατασκευή γέφυρας στη Ζαγορά, την είσοδο της Ζαγοράς, αντικατολισθητικά και αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εξέλιξη, την ένταξη της υπογειοποίησης δικτύου άρδευσης Πουρί-Μακρυράχη, το κλειστό γυμναστήριο της Ζαγοράς, εργασίες αποκατάστασης θεομηνιών στο Νότιο Πήλιο, ενώ ξεκινούν εργασίες σε οδικά τμήματα του Νομού, όπως ενδεικτικά ανέφερε, Μακρυράχη-Ανήλιο, Καράβωμα-Πουρί και Ζαγορά-Χορευτό. Έτοιμα προς δημοπράτηση έργα όπως οι κάθετοι άξονες Ζαγοράς-Μουρεσίου (Άη-Γιάννης, Μυλοπόταμος, Μούρεσι), έργα στο Δήμο Ζαγοράς προύπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ και στα οδικά τμήματα Καράβωμα-Χάνια, Χάνια-Κισσός.

Επίσης τους ενημέρωσε για το νέο ΕΣΠΑ για το οποίο οι Δήμοι οφείλουν να έχουν έτοιμες μελέτες έργων, προκειμένου να τις καταθέτουν έγκαιρα για πέντε συνολικά θεματικούς άξονες. Σχετικά με την αγροτική οδοποιία που τέθηκε από τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων η κ. Κολυνδρίνη ξεκαθάρισε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.

Σε δηλώσεις της η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε «ο αγροτικός κόσμος αποτελεί τον πρωτογενή τομέα της χώρας και άρα έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια και είμαστε συναρωγοί».

Με το πέρας της συνάντησης η κ. Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, προωθώντας παράλληλα και το υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτικών Συλλόγων του Πηλίου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της συνάντησής μου με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων Πηλίου, θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγωνία του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας και δη του Πηλίου, όπου η μορφολογία του εδάφους είναι ιδιαίτερη λόγω του πολυτεμαχισμού των αγροτεμαχίων και του επικλινούς εδάφους. Η αγωνία τους έγκειται στο μέλλον των ιδίων και των οικογενειών τους, λόγω των συσσωρευμένων άλυτων προβλημάτων του κλάδου τους.

Τα αιτήματά τους έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα, εφόδια και ζωοτροφές, άμεση καταβολή της αποζημίωσης για το χαλάζι, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, άμεση έναρξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν ανάγκη τα χωριά του Πηλίου, τη μη εφαρμογή των περικοπών στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, τη μη μείωση του αφορολόγητου ορίου των αγροτών, το άνοιγμα για τους δασικούς χάρτες της διαδικασίας αντιρρήσεων για τους αγρότες και για όσους καλλιεργούν 50 στρέμματα και την παύση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων των αγροτών.

Ένα βασικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο είναι η αδυναμία καταβολής των αποζημιώσεων που τους αναλογούν, αν υπάρχουν χρέη στον ΕΛΓΑ. Λύση είναι το να εξεταστεί το ενδεχόμενο είτε των ρυθμίσεων, είτε του συμψηφισμού.

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας, ζητούμε τη δίκαιη αντιμετώπιση και λύση των αιτημάτων των αγροτών, προκειμένου να μπορέσουν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειες τους, να παραμείνουν στην ύπαιθρο που τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν ερημώσει».

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top