skip to Main Content

Με ομιλήτρια την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωρ. Κολυνδρίνη η εκδήλωση “Οι γυναίκες στο προσκήνιο” στην Καλαμπάκα

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2022 στις αίθουσες του Grand Meteora Hotel στο Καστράκι, η πρώτη εκδήλωση του υποψηφίου Δημάρχου Μετεώρων και επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ευθύνης» Λευτέρη Αβραμόπουλου με θέμα «Οι γυναίκες στο προσκήνιο», στην πολιτική, στην κοινωνία, στο επιχειρείν, στην οικογένεια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλήτριες, η Αντιπεριφερειάρχης. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Τρικκαίων Σοφία Αλεστά, η hair stylist Μαρία Καρούτα και η φωτογράφος Εύη Ναστογιάννη. Ο Λευτέρης Αβραμόπουλος παρουσίασε μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε ασφυκτικά την αίθουσα, τις σκέψεις του για το πρόβλημα των έμφυλων ανισοτήτων, για την ανάγκη οικοδόμησης μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, με δικαιοσύνη και συμμετοχή για όλους. Επίσης για τον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ζήτημα, αλλά και για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει ως η επόμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μετεώρων.

    

Για το ρόλο της γυναίκας  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν γένει στην κοινωνία μίλησε η Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκθέτοντας τις προσωπικές της εμπειρίες και απόψεις επί των θεμάτων. Αναλυτικά η ομιλία της:

“Κυρίες και κύριοι,

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον φίλο και υποψήφιο Δήμαρχο του Δήμου Μετεώρων, Λευτέρη Αβραμόπουλο, για την τιμητική του πρόσκληση να συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση με θέμα ¨Οι γυναίκες στο προσκήνιο¨. Πέρα από τα χρόνια πολλά που από καρδιάς σου εύχομαι, θέλω να ευχηθώ καλή αρχή και καλή δύναμη σε αυτό το μοναδικό αγώνα που ξεκινά απόψε για το καλό της Καλαμπάκας και της ευρύτερης περιοχής.

Βρίσκομαι λοιπόν ενώπιον σας να σας αναπτύξω την προσωπική μου εμπειρία κι οπτική για την γυναίκα στην πολιτική. Η διαδρομή  μου για όσους δεν με γνωρίζουν ξεκίνησε πριν από 20 περίπου χρόνια, όταν εξελέγην δημοτική σύμβουλος και εν συνεχεία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αρτέμιδος με έδρα τα Άνω Λεχώνια στη Μαγνησίας. Εν συνεχεία το 2010 εξελέγην Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστό και από το 2014 μέχρι και σήμερα είμαι χωρική Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων. Όπως είναι κατανοητό εισήλθα και δραστηριοποιούμαι σε ένα χώρο αμιγώς ανδροκρατούμενο, στον οποίο τα πρώτα χρόνια είχα να αντιμετωπίσω δυσκολίες, μεροληψία και δυσπιστία. Πρέπει να αποδείξεις ότι εκτός από γυναίκα είσαι και ικανή.

Στην εποχή όμως που διανύουμε η κοινωνία μας έχει κάνει βήματα προόδου και πλέον μία γυναίκα στην πολιτική έχει τη δυνατότητα να εισέλθει, να διακριθεί και να εδραιωθεί, αρκεί να το θέλει. Το ταλέντο και η ικανότητα κρίνονται από τον κόσμο, από την αποδοχή και την καταξίωση που κανείς πετυχαίνει. Θεωρώ ότι οι γυναίκες έχουν πλέον ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες στην κοινωνία μας να προχωρήσουν και να μεγαλουργήσουν. Μην μένουμε στα παλιά κλισέ περί ασθενούς φύλου κλπ. Η σύγχρονη γυναίκα έχει όλα τα εφόδια και τα εχέγγυα να χαράξει το δρόμο της. Είναι εξίσου ισχυρό φύλο. Είμαι κατηγορηματικά απέναντι στο διαχωρισμό των κοινωνικών ομάδων με βάση τα φύλα. Εναπόκειται στη θέληση, τη δυναμική και τις επιθυμίες του καθενός.

Στην πολιτική ομάδα που συμμετέχω έχω ακριβώς τα ίδια προνόμια και υποχρεώσεις με τους άντρες. Σίγουρα αυτό ήθελε προσπάθεια, δουλειά και θέληση, πλην όμως είναι εφικτό και επαφίεται στον καθένα να το εφαρμόσει και να το πετύχει. Για αυτό πάντα ότι πρέπει να κρινόμαστε ως άνθρωποι, ικανοί ή όχι, και όχι σύμφωνα με το φύλο. Είναι άλλωστε παγιωμένη εδώ και χρόνια η άποψή μου ότι δεν πρέπει να υφίσταται ποσόστωση στο γυναικείο φύλο. Οι ικανές γυναίκες και οι ικανοί άνδρες θα προχωρήσουν, όχι λόγω του φύλου τους, αλλά λόγω της γενικότερης εικόνας που εκπέμπουν στην κοινωνία και στο συνάνθρωπο, από την προσφορά, την ικανότητα, το μεράκι. Η θέση μου επιβεβαιώνεται και από τις υπάρχουσες συνθήκες στην πολιτική καθώς ενώ υπάρχει σημαντική ποσόστωση για τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, εντούτοις δεν αποτυπώνεται το ποσοστό αυτό στις εκλόγιμες θέσεις, οι οποίες ως επί τω πλείστον ακόμη ανδροκρατούνται.  Θέλω να τονίσω και να γίνει σαφές ότι, όταν υπηρετείς ένα χώρο, όπως αυτόν την πολιτικής, που σε εμπνέει και σου δίνει ζωή, αυτομάτως τα δύσκολα μετουσιώνονται σε εύκολα. Σίγουρα ο χώρος είναι σκληρός, για γερά νεύρα, αλλά από την άλλη μαγικός και θελκτικός. Η πορεία μου στην πολιτική αποτελεί και θα αποτελεί για εμένα σταθμό ζωής.

Η γυναίκα πολιτικός βέβαια οφείλει να ισορροπήσει ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις της πολιτικής, αλλά και της οικογένειας. Άλλωστε η οικογένεια αποτελεί και για εμένα ένα από τα βασικά συστατικά της διαδρομής μου. Είναι η εστία που αντλώ δύναμη, το καταφύγιο, το κάστρο μου. Σίγουρα η ισορροπία όλων αυτών των ρόλων στη σύγχρονη εποχή είναι δύσκολη, πλην όμως αυτή σε κάνει να νιώθεις ολοκληρωμένη.

Σε ένα δίλημμα καριέρα, πολιτική- επαγγελματική, ή οικογένεια αρνούμαι κατηγορηματικά να συμμετέχω. Θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά και στους δύο ρόλους. 

Θεωρώ ότι η γυναίκα στη δυτική Ευρώπη του 21ου αιώνα έχει πετύχει τους στόχους που έχουμε θέσει ως κοινωνία συνδυάζοντας αρμονικά όλους ρόλους. Και με θλίβει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα να παρακολουθώ ανυπεράσπιστες γυναίκες που αντιμετωπίζουν φαινόμενα βίας εξευτελισμού.

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο παραπάνω στο μείζον ζήτημα της έμφυλης, ή συχνά της ενδοοικογενειακής βίας, που το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες πολλών τέτοιων φαινομένων. Τα θύματα αυτών των επιθέσεων έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να προφυλάξουμε. Οφείλουμε όμως παράλληλα ως κοινωνία αυτά τα φαινόμενα να τα προλαμβάνουμε. Αν όχι να τα εξαφανίσουμε, τουλάχιστον να τα εξαλείφουμε στο ελάχιστο. Η έμφυλη βία αποτελεί ένα ιδιαίτερα επώδυνο βίωμα, με πολλαπλές συνέπειες, σωματικές, ψυχικές, συναισθηματικές και κοινωνικές για το θύμα και το περιβάλλον του. 

Εδώ οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά του πρώτου βαθμού, να ενσκήψει στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει ριζικά. Και αναφέρομαι στον πρώτο βαθμό καθώς οι Δήμοι και τα όργανά τους είναι αυτοί που σε μία κλειστή, περιορισμένη, πολλές φορές ελεγχόμενη κοινωνία έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να προλάβουν. Αυτό άλλωστε υποστηρίζουμε στην αυτοδιοίκηση, ότι δηλαδή υπάρχουν αυτές οι υπηρεσίες και οι δομές που φροντίζουν το συνάνθρωπό μας, που βρίσκεται σε κίνδυνο, που υπομένει ή κακοποιείται. Είμαι βέβαιη ότι ο φίλος Λευτέρης Αβραμόπουλος θα στοχεύσει να εξαλείψει και κυρίως να προλαμβάνει ενδεχόμενα φαινόμενα στην περιοχή.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι ως Περιφέρεια Θεσσαλίας επεκτείνουμε διαρκώς το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση όλων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που χρηματοδοτούμε, ενώ δρομολογούμε νέες δράσεις σύμφωνα με τις τρέχουσες επιθυμίες και ανάγκες των ανθρώπων αφουγκράζομενοι σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής.

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, στην Περιφέρεια εξελίσσεται ένα πρόγραμμα ύψους 91,2 εκατομμυρίων ευρώ με κοινωνικό χαρακτήρα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Στο πρόγραμμα αυτό εμπεριέχονται δράσεις υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών, κέντρα φιλοξενίας, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και άλλα έργα. Παράλληλα το  Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας που λειτουργεί σε περιφερειακό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη, δικτύωση, πληροφόρηση κλπ.

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να μη μείνουμε στα λόγια και να στηρίζουμε με πράξεις την μεγάλη  προσπάθεια της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης ώστε να σπάσει η σιωπή των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας.

Το μότο της καμπάνιας της Περιφέρειας που ανέφερα: «Δεν είσαι μόνη – Δεν είσαι η μόνη» μας δείχνει το δρόμο: κανείς δεν είναι μόνος σε τέτοια φαινόμενα. Δε νοείται στο έτος 2022, με τόσα μέσα επικοινωνίας και επαφής που υπάρχουν να υπάρχει έστω και ένας συμπολίτης μας να κινδυνεύει ή να είναι θύμα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας. Είμαστε παρόντες να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε όπου και όταν αυτό μας ζητηθεί. Έχουμε ανοικτές τις κεραίες μας να μην επιτρέψουμε να λάβουν χώρα τέτοια απάνθρωπα και εγκληματικά φαινόμενα. Κανείς δεν είναι μόνος.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα τον Αγοραστό, που μου φέρθηκε ως άντρα και με τοποθέτησε αμερόληπτα στην ίδια θέση. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε μία ομάδα που ο επικεφαλής σέβεται και αγαπά τους συνεργάτες του και χτίζει μαζί τους σχέσεις εμπιστοσύνης. Χαίρομαι που είμαι επικεφαλής σε ένα Νομό με ανδρική ομάδα, που έχει ευαισθησίες μεγαλύτερες από τον καθένα μας. 

Ολοκληρώνοντας τη σημερινή ομιλία μου θέλω από το βήμα αυτό να καλέσω όλες τις γυναίκες της που με ακούν να τολμήσουν και να κάνουν το βήμα στην πολιτική. Να είναι βέβαιες ότι θα ζήσουν μοναδικές στιγμές προσφοράς, για το συνάνθρωπο και την κοινωνία, μόρφωσης, εξέλιξης… Απομένει στη καθεμία εξ αυτών να διεκδικήσει και να λάβει τη θέση που της αξίζει. Γυναίκα γεννιέσαι, αλλά η εξέλιξή κρίνεται αποκλειστικά από τον καθένα. 

Αγαπητέ Λευτέρη, με εφαλτήριο τη σημερινή σου εκδήλωση για τις γυναίκες-το ισχυρό φύλο, και δη την ημέρα της γιορτής σου, σου εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στον ανηφορικό, πλην όμως όμορφο, δρόμο που επέλεξες να ακολουθήσεις. “

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top