skip to Main Content

Νέα επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη για διάθεση πλωτού μέσου μεταφοράς μηχανημάτων έργου, πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού

Στο θέμα της διάθεσης πλωτού μέσου, το οποίο θα δύναται να μεταφέρει, τόσο μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όσο και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, κατ’ελάχιστον τις ημέρες όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς είναι κατηγορίας 4 ή 5 για τις Βόρειες Σποράδες, επανέρχεται με νέα της επιστολή η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, προς τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και προς το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή, επανερχόμαστε σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό για το Νομό Μαγνησίας θέμα, που έχει να κάνει με τη διάθεση πλωτού μέσου. Όπως γνωρίζετε στην ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων υπάγονται διοικητικά οι νήσοι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος (καθώς και οι μικρότερες κυρά- Παναγιά, Σκάντζουρα κλπ). Λόγω περιορισμένων δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών στα ως άνω νησιά παρακαλούμε για την διερεύνηση δυνατότητας μεταστάθμευσης πλωτού μέσου αρμοδιότητάς σας, το οποίο θα δύναται να μεταφέρει τόσο μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όσο και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, κατ’ελάχιστον τις ημέρες όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ είναι κατηγορίας 4 (ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ) ή 5 (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ) για τις Βόρειες Σποράδες.

Ειδικότερα επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

α) Να δύναται να μεταφέρει 8 Πυροσβεστικά Οχήματα, 3 Υδροφόρες και 3 Φορτωτές.

β) Να ευρίσκεται αγκυροβολημένο στον Εμπορικό Προβλήτα Λιμένος Βόλου αμέσως μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς , ήτοι 13:00 , και ως της λήξεως ισχύος του χάρτη ήτοι 13:00 της επομένης ημέρας.

To ως άνω αίτημα καθίσταται εξαιρετικά επείγον, τόσο λόγω της πυκνής βλάστησης που χαρακτηρίζει τα νησιά των Βορείων Σποράδων σε συνδυασμό με τις χιλιάδες τουριστών που τα επισκέπτονται , όσο και των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (δυστοκία μετάβασης οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες).

 

Σας γνωρίζουμε επίσης χρήσιμα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του πλωτού μέσου:

1.Οι λιμένες φόρτωσης και εκφόρτωσης μηχανημάτων και προσωπικού είναι τα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

  1. Οι διαστάσεις και το μικτό βάρος ενός έκαστου των μηχανημάτων είναι: για φορτωτές 7mx3m και μικτό βάρος 15τόνοι έως 20 τόνοι για υδροφόρες 8,66mχ3m και μικτό βάρος έως 20 τόνοι
  2. Ο αριθμός και ο εξοπλισμός επιβαίνοντος προσωπικού εξαρτάται από την κατάσταση επικινδυνότητας σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ (κατηγορία 4 ή 5).
  3. Τυχόν απαίτηση μεταφοράς εύφλεκτων/επικίνδυνων υλικών είναι μόνο η μεταφορά πετρελαίου κίνησης των οχημάτων.
  4. Ημέρα και ώρα φόρτωσης, θα γίνεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.
  5. Διάρκεια διάθεσης πλωτού μέσου, θα πρέπει να υφίσταται κατά τις ημέρες όπου η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι 4 ή 5 σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ.
  6. Το κόστος της διάθεσης του πλωτού μέσου θα πρέπει να γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία καθώς η ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων αδυνατεί να διαθέσει κονδύλιο για αυτό τον σκοπό.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ενημέρωση του γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων. Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Σχετικά Νέα

Νέο δίκτυο ύδρευσης στον Στάφυλο Σκοπέλου

Σποράδες

Προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στην περιοχή…

Συμβάσεις έργων ύψους 8,5 εκ. ευρώ για τη Μαγνησία υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης

Δελτία Τύπου

Έξι συμβάσεις για σημαντικά τεχνικά έργα σε όλη τη Μαγνησία, υπέγραψε σήμερα…

Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για εγκαταστάσεις που υπάγονται στην οδηγία…

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί την Παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου με νέο έργο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ

Δελτία Τύπου

Εργασίες ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας στον…

Σε μία ευνομούμενη ανθρωπότητα είναι ντροπιαστικό να διαπραγματευόμαστε την επιβεβλημένη αξία των ίσων ευκαιριών

Άρθρα

Της Δωροθέας Κολυνδρίνη Λίγες μόλις ημέρες μετά την «Ημέρα της Γυναίκας» και…

Back To Top