skip to Main Content

Νέα επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη για διάθεση πλωτού μέσου μεταφοράς μηχανημάτων έργου, πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού

Στο θέμα της διάθεσης πλωτού μέσου, το οποίο θα δύναται να μεταφέρει, τόσο μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όσο και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, κατ’ελάχιστον τις ημέρες όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς είναι κατηγορίας 4 ή 5 για τις Βόρειες Σποράδες, επανέρχεται με νέα της επιστολή η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, προς τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και προς το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή, επανερχόμαστε σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό για το Νομό Μαγνησίας θέμα, που έχει να κάνει με τη διάθεση πλωτού μέσου. Όπως γνωρίζετε στην ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων υπάγονται διοικητικά οι νήσοι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος (καθώς και οι μικρότερες κυρά- Παναγιά, Σκάντζουρα κλπ). Λόγω περιορισμένων δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών στα ως άνω νησιά παρακαλούμε για την διερεύνηση δυνατότητας μεταστάθμευσης πλωτού μέσου αρμοδιότητάς σας, το οποίο θα δύναται να μεταφέρει τόσο μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όσο και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, κατ’ελάχιστον τις ημέρες όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ είναι κατηγορίας 4 (ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ) ή 5 (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ) για τις Βόρειες Σποράδες.

Ειδικότερα επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

α) Να δύναται να μεταφέρει 8 Πυροσβεστικά Οχήματα, 3 Υδροφόρες και 3 Φορτωτές.

β) Να ευρίσκεται αγκυροβολημένο στον Εμπορικό Προβλήτα Λιμένος Βόλου αμέσως μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς , ήτοι 13:00 , και ως της λήξεως ισχύος του χάρτη ήτοι 13:00 της επομένης ημέρας.

To ως άνω αίτημα καθίσταται εξαιρετικά επείγον, τόσο λόγω της πυκνής βλάστησης που χαρακτηρίζει τα νησιά των Βορείων Σποράδων σε συνδυασμό με τις χιλιάδες τουριστών που τα επισκέπτονται , όσο και των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (δυστοκία μετάβασης οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες).

 

Σας γνωρίζουμε επίσης χρήσιμα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του πλωτού μέσου:

1.Οι λιμένες φόρτωσης και εκφόρτωσης μηχανημάτων και προσωπικού είναι τα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

  1. Οι διαστάσεις και το μικτό βάρος ενός έκαστου των μηχανημάτων είναι: για φορτωτές 7mx3m και μικτό βάρος 15τόνοι έως 20 τόνοι για υδροφόρες 8,66mχ3m και μικτό βάρος έως 20 τόνοι
  2. Ο αριθμός και ο εξοπλισμός επιβαίνοντος προσωπικού εξαρτάται από την κατάσταση επικινδυνότητας σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ (κατηγορία 4 ή 5).
  3. Τυχόν απαίτηση μεταφοράς εύφλεκτων/επικίνδυνων υλικών είναι μόνο η μεταφορά πετρελαίου κίνησης των οχημάτων.
  4. Ημέρα και ώρα φόρτωσης, θα γίνεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.
  5. Διάρκεια διάθεσης πλωτού μέσου, θα πρέπει να υφίσταται κατά τις ημέρες όπου η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι 4 ή 5 σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ.
  6. Το κόστος της διάθεσης του πλωτού μέσου θα πρέπει να γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία καθώς η ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων αδυνατεί να διαθέσει κονδύλιο για αυτό τον σκοπό.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ενημέρωση του γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων. Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Σχετικά Νέα

Νέα ασφαλτόστρωση στο δρόμο Προμύρι – Κατηγιώργης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (video)

Δελτία Τύπου

Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα ενίσχυσης οδικής ασφάλειας σε περιοχές…

Συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Πρόγραμμα ΕΞΑΡΧΟΣ 2022

Δελτία Τύπου

Πειραματική Εφαρμογή Δολωματικών Ψεκασμών με  Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους – EΞΑΡΧΟΣ 2022…

Δ. Κολυνδρίνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το σταθμό LNG στο Βόλο: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι»

Δελτία Τύπου

«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι στη χωροθέτηση σταθμού  LNG  στο Βόλο» …

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών-Πεζοπορίας (WTN) στη Σκιάθο

Σποράδες

Με πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση του εισερχόμενου τουρισμού και την ενίσχυση των…

Σε εξέλιξη τα έργα οδικής ασφάλειας στο τμήμα Ανήλιο -Τσαγκαράδα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας…

Back To Top