skip to Main Content

Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη στην παρουσία του βιβλίου του Κων. Λεβέντη “Απολογισμός”

Το βιβλίο με τίτλο «Είκοσι πέντε χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Απολογισμός» του τέως Δημάρχου Μουρεσίου Κώστα Λεβέντη παρουσιάστηκε σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Volos Palace” (Ξενοφώντος) στον Βόλο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Για το βιβλίο μίλησαν οι:
– Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Τρικκαίων
– Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων
– Παναγιώτης Κουτσάφτης, Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου
– Βασίλης Κοντορίζος, τέως Δήμαρχος Πορταριάς
– Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λυκουρέντζος

Αναλυτικά η ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη:

“Όταν με κάλεσε ο φίλος και συνοδοιπόρος στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης Κωνσταντίνος Λεβέντης να μιλήσω για το έργο που αναλύεται στο βιβλίο του, θεώρησα μεγάλη τιμή και καθήκον μου να βρίσκομαι απόψε εδώ, ενώπιόν σας για έναν άνθρωπο που αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του στο ανατολικό Πήλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.  

Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά θεωρούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση το σπίτι μας. Ένα θεμέλιος λίθος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, κατοχυρωμένο κατεκτημένο με διαρκείς αγώνες και προσπάθειες, που προάγει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Αυτός άλλωστε είναι ο πυρήνας της δημοκρατίας μας. Το σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, μέσα από όλη την εξελικτική διαδικασία που ακολούθησε, βρίσκεται σε διαρκή αναφορά με την κοινωνία των πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Κοινότητα και μετέπειτα ο Δήμος, που υπηρέτησε ο συγγραφέας, και από το 2011 οι Καλλικρατικοί Δήμοι, αποτελούν τον πλησιέστερο σύνδεσμο των πολιτών με το κράτος και εξ αυτού έχουν αναδειχθεί ως βασικοί συντελεστές της τοπικής ανάπτυξης.

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον οποίο και υπηρετώ με σεβασμό πάνω από δύο δεκαετίες από διάφορες θέσεις ευθύνης στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού είναι ο πλησιέστερος στον πολίτη και την καθημερινότητα του. O Κωνσταντίνος Λεβέντης με το βιβλίο του επιβεβαιώνει την άποψη και την ανάγκη να μετεξελιχθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Στο βιβλίο του απεικονίζεται η καθημερινή του ενασχόληση, η εμπειρία και το έργο του γεγονός που αποδεινύει ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Τ.Α., όπως ήταν ο συγγραφέας, που είναι σε θέση να εφαρμόσουν ένα νέο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς, που θα διακρίνεται για την ταχύτητα, την αυτοματοποίηση και την αποτελεσματικότητα, πάντοτε με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Με την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί ταχύτερα και προοδευτικά η χώρα μας. Οι σύγχρονοι καιροί, τα νέα διαρκώς μεταλλασσόμενα δεδομένα, τα χαρακτηριστικά εκάστου τόπου απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις που μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει. Αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυτά ακριβώς τα στοιχεία οραματίστηκε, υπηρέτησε και ανέδειξε ο Κωνσταντίνος Λεβέντης σε μία μικρή, πλην όμως χαρακτηριστική κοινότητα του Πηλίου του Αγ. Δημητρίου και εν συνεχεία στο Δήμου Μουρεσίου.

Ο Κωνσταντίνος Λεβέντης με την πολυδιάστατη προσωπικότητά του και το πολυσχιδές έργο του υπηρέτησε αυτό το θεσμό με εντιμότητα, με πάθος, ενωτικά και πάντοτε με γνώμονα το καλό του τόπου: αρχικά ως Κοινοτάρχης στον αγαπημένο του Αγ. Δημήτριο Πηλίου επί τρεις τετραετίες  και εν συνεχεία ως Δήμαρχος Μουρεσίου για επιπλέον δύο τετραετίες.

Είναι σαφές ότι ο κάθε Κοινότητα ή Δήμος έχουν τις ιδιαιτερότητες και τις δικές τους δυσκολίες. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω ειδική μνεία σε αυτή την περιοχή του ανατολικού Πηλίου με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά λόγω της γεωμορφολογίας και της θέσης των χωριών της περιοχής. Αναφερόμαστε σε χωριά τα οποία βρίσκονται περίπου μία ώρα μακριά από την πρωτεύουσα του Νομού, στον ορεινό όγκο του μαγευτικού πλην «απαιτητικού» βουνού των Κενταύρων με πολλές κοινότητες ανθρώπων, με ξεχωριστά προβλήματα, διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Το αναφέρω αυτό για να επισημάνω το και να αναδείξω την επιτυχία, ικανότητα και την οξυδέρκεια του  Κωνσταντίνου Λεβέντη να δράσει και να παράξει έργο στην εποχή του. Ένα έργο που παραμένει παρακαταθήκη για τις σύγχρονες γενιές και μπορείτε να αναγνώσετε στο πόνημά του που παρουσιάζουμε σήμερα.

Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί στην έντονη πολιτικά εποχή της δεκαετίας του ‘80 και αυτής του ’90 στις εποχές των Κοινοτήτων και εν συνεχεία να παρακολουθήσει το έργο του Δημάρχου Μουρεσίου επί δύο τετραετίες με την συγχώνευση των Κοινοτήτων και τη δημιουργία των Καποδιστριακών Δήμων.

Ο Δήμαρχος με το ανήσυχο και εξωστρεφές πνεύμα του δεν έμεινε όμως στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, παρά συμμετείχε ενεργά τόσο στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου,  αλλά και στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ως σύμβουλος εκπροσωπώντας τους Δήμους και τις Κοινότητες της Θεσσαλίας. Από τις δύο αυτές θέσεις του δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσει και να απαιτήσει για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας ιδία άποψη περί της κατάστασης που επικρατούσε, έχοντας παράλληλα ως βασικό σκοπό την ενδυνάμωση του θεσμού. Μέσα από το βιβλίο και τη δράση του εμφαίνεται ξεκάθαρα το βασικό του χαρακτηριστικό: η ενότητα και η σύμπλευση με ανθρώπους όλων των χώρων. Αυτό θεωρώ ότι ήταν και το μυστικό της επιτυχημένης πορείας του. Ήταν σε θέση να ενώνει και να παρακινεί ανθρώπους όλων των κομματικών χώρων με σκοπό την ανάπτυξη και ευημερία του Πηλίου. Έβαζε το μαζί πάνω από το εγώ συνδυάζοντας την παράδοση του Πηλίου με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τον εκσυγχρονισμό. Αυτά τα δύο συστατικά απατούνται για να αναπτυχθεί μία περιοχή, σεβόμενη, πατώντας όμως στέρεα πάνω στην ιστορία και τις αρχές της.

Θα σταθώ σε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία του βιβλίου που δείχνουν το χαρακτήρα, το έργο και το αποτύπωμα του Κων. Λεβέντη.

Κατά τη δεύτερη του περίοδο ως Κοινοτάρχης Αγ. Δημητρίου και παρότι ήταν ο μόνος υποψήφιος Πρόεδρος το 1990, δείγμα της ευρύτερης αποδοχής του, συντάσσει προεκλογικό πρόγραμμα  δεσμευόμενος προς του συμπολίτες του. Την ίδια περίοδο με δική του πρωτοβουλία (σελ. 28) σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ζαγοράς Πατή Κουτσάφτη και άλλες κοινότητες ιδρύεται η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, μία από τις πρώτες πέντε αναπτυξιακές ΟΤΑ στη χώρα μας, η οποία εν συνεχεία ισχυροποιήθηκε και διαδραματίζει σπουδαίο αναπτυξιακό ρόλο μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, πάντοτε πρωτοπόρος, ιδρύει την Κ.ΑΝ.ΕΠ. (Κοινοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση) της Κοινότητας Αγ. Δημητρίου, την πρώτη αναπτυξιακή εταιρεία στο νομό μας, η οποία αποτέλεσε το βασικό γρανάζι λειτουργίας της Κοινότητας με μελέτες, επιβλέψεις, αξιοποίηση των κοινοτικών δασών κ.α.     

Να σταθώ επίσης ότι με την ολοκλήρωση του λιμένα του Αγίου Ιωάννη με πρωτοβουλίες του συγγραφέα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Σέρρες Flying Dolphin για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Άη Γιάννη-Σκιάθου Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική, οι οποίες καρποφόρησαν και τον Αύγουστο του 1993 η σύνδεση ήταν πια γεγονός. Είναι δεκάδες τα έργα και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ως Κοινοτάρχης αυτές τις τρεις τετραετίες και στο βιβλίο εκτίθενται αναλυτικά όλες οι δράσεις και τα οράματα του Κων. Λεβέντη.

Ως Δήμαρχος Μουρεσίου πια το 2003 ιδρύει νέους πρωτοπόρους δημοτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις για το περιβάλλον, με νέο τμήμα ανακύκλωσης, με νέα ανατυξιακά προγράμματα, με κοινωνικό πρόσημο και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, εταιρεία για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής. Του τουρισμού και πολλά άλλα.

Τη δεύτερη τετραετία ως Δήμαρχος Μουρεσίου και έχοντας βάλει τις στέρεες βάσεις εστιάζει στην εξωστρέφεια του Δήμου προχωρώντας σε αδελφοποιήσεις με Δήμους της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας και της Αλβανίας.

Επίσης θα επισημάνω τον ουσιαστικό σχεδιασμό, τη διεκδίκηση και εν τέλει υλοποίηση έργων μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, έργων ουσίας για τον τόπο μέχρι και σήμερα, όπως έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις, αποκατάσταση πέντε ανοικτών χωματερών την ανακατασκευή του δρόμου της Νταμουχαρης, Ανήλιο-Πλάκα, την πεζογέφυρα του Άη Γιάννη, το θέατρο 1200 θέσεων στο Ξουρίχτι μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας κ.α. 

Είναι τόσα πολλά τα έργα που οφείλω να σταματήσω εδώ, ειδάλλως πρέπει να αποκαλύψω και να σχολιάζω όλο το βιβλίο.

Κλείνοντας θέλω να σταθώ, στον τίτλο του βιβλίου, τη λέξη απολογισμός. Μία λέξη που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, αλλά ακόμη πιο συχνά την εκτελούμε στην καθημερινότητά μας, με τον εαυτό μας ή με τρίτους. Ευχαριστώ τον Κωνσταντίνο Λεβέντη που μας κάνει κοινωνούς, δεν τον κρατάει για τον εαυτό του, αλλά τον μοιράζεται μαζί μας σε 200 σελίδες με στοιχεία, έργα και δράσεις. Είναι ο απολογισμός της σημαντικής πορείας του στην κοινωνία μας και τον τόπο και οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για τα όσα προσέφερε και αποτυπώνονται στο παρόν πόνημά του. Θα μου επιτρέψει όμως μετά τη λέξη απολογισμός να βάλω και έναν αστερίσκο. Ως Αντιπεριφερειάρχης αλλά και  φιλόλογος, έχω νομίζω το δικαίωμα να το κάνω. Με τον απολογισμό συνήθως κλείνουμε ένα κεφάλαιο της ζωής μας. Η πολιτική και κοινωνική ζωή του ανατολικού Πηλίου όμως εξακολουθεί να έχει ανάγκη ανθρώπους πολιτικούς, δραστήριους, πνευματώδεις και με ανοικτούς ορίζοντες. Ως εκ τούτου θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμαρχος θα παραμείνει ενεργός για τον τόπο και τους κατοίκους που λατρεύει και θα βρίσκεται δίπλα μας, με την εμπειρία και τις αρετές του να μας στηρίζει, να μας συμβουλεύει και πολύ σύντομα να συγγράψει και να επανέλθει με νεότερο πρόσφατο απολογισμό.  Άνθρωποι σαν τον Κωνσταντίνο Λεβέντη δεν σταματούν, συνεχίζουν, προσφέρουν και επανέρχονται με νέα δεδομένα.

Καλή ανάγνωση.     

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top