skip to Main Content

Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των ενοπλων δυνάμεων, Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι σήμερα στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Βόλου για τη σπουδαία γιορτή της Ορθοδοξίας, τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, τιμώντας με σεβασμό και συγκίνηση τους ήρωες της πατρίδας μας. Υπό την Σκέπη της Θεοτόκου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας έγραψαν σελίδες ηρωισμού και δόξας, υπερασπιζόμενες τα ιερά και τα όσια της πατρίδος. Η Υπέρμαχος Στρατηγός μας προστατεύει και μας καθοδηγεί ενάρετα τους αγώνες για την πατρίδα μας και την ελευθερία
Η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί γιορτή και συνάμα ημέρα μνήμης, ημέρα που αποτίουμε φόρο τιμής στα εκλεκτά στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που επωμίζονται εκούσια την υψηλή αποστολή να προασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας από κάθε απειλή και να διασφαλίζουν την ελευθερία της. Ημέρα μνήμης για τους πεσόντες των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην περίοδο της ειρήνης, οι οποίοι έχουν περάσει και αυτοί στο Πάνθεον των Αθάνατων Ηρώων της Ιστορίας μας. Ο κίνδυνος άλλωστε είναι άρρηκτα συνυφασμένος με το λειτούργημά αυτό και δίνει μεγαλύτερη αξία στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το έχετε αποδεχθεί αυτοβούλως, όταν θέσατε τους εαυτούς σας στην υπηρεσία της Πατρίδας.
Τιμούμε όλους εκείνους, που με το αίμα τους και την αγάπη τους προς την πατρίδα, εξασφάλισαν την ελευθερία και την ύπαρξη της χώρας μας, που έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας στη διάρκεια των αγώνων του Έθνους μας. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η πολεμική αρετή και η ικανότητα των Ελλήνων, είναι συνυφασμένη με την φυλή μας.
Από τα βάθη των αιώνων, την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία μας, το ελληνικό έθνος έδωσε με όλες τους τις δυνάμεις αγώνες, επιδεικνύοντας θάρρος, ανδρεία και επιδεξιότητα και διδάσκοντας αρετή, ήθος, φιλοπατρία. Είναι αυτό το ξεχωριστό χρέος που μας διακατέχει και βρισκόμαστε σε μία αέναη εγρήγορση και ετοιμότητα όταν απειλούνται και διακυβεύονται τα υψηλά μας ιδανικά. Εκ του αποτελέσματος και με μεγάλες θυσίες έχει περίτρανα αποδειχτεί ότι το κάνουμε περίφημα.
Προσοχή! Ποτέ δεν υπήρξαμε φιλοπόλεμος λαός. Τουναντίον είμαστε οι πρώτοι που εφάρμοσαν και δίδαξαν θεσμούς όπως τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.. Διδάξαμε τις αρχές και τους κανόνες για να διαβιώνουν οι άνθρωποι ειρηνικά. Αλλά από την πρώτη οργανωμένη μας κοινωνία γνωρίζαμε ότι οφείλαμε να έχουμε αξιόμαχο ένοπλο προσωπικό, έτοιμο να υπερασπιστεί την πατρίδα, το έθνος και τις αξίες μας οποτεδήποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο. Η ψυχή του Έλληνα μαχητή που κρύβεται μέσα σε κάθε έναν από τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και η δύναμη πυρός των οπλικών μας συστημάτων συνιστούν το αποτρεπτικό φόβητρο για κάθε δυνητικό επιτιθέμενο.
Για όλους εμάς οι Ένοπλες μας Δυνάμεις δεν είναι ένας κρατικός οργανισμός ή μία τυπική υπηρεσία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εμείς, ο διπλανός μας, ο συγγενής μας, ο φίλος μας και είμαστε συμμέτοχοι σε μία διαρκή εθνική αποστολή. Πέρα από αυτή τη σπουδαία και συνάμα δύσκολη πολεμική αποστολή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι, ίσως το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που καλύπτει όλη την Επικράτεια τόσο από πλευράς προσωπικού και υλικού όσο και από πλευράς ανάπτυξης και διάταξης.
Η κοινωνική προσφορά τους στον καιρό της ειρήνης είναι σπουδαία και αξιομνημόνευτη, χωρίς βέβαια να απομειώνεται το κύριο επιχειρησιακό έργο τους, ήτοι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας.
Αξίζει να αναφέρουμε τις πλειάδες αεροδιακομιδές, αεροπυροσβέσεις, την προσφορά αίματος, την καθοριστική συνδρομή στις θεομηνίες, την παροχή ιατρικής βοήθειας σε απομακρυσμένες περιοχές, την έρευνα και την διάσωση, στοιχεία που έχουν αναδείξει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού.
Τα τελευταία δε χρόνια και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις πολύπλευρες ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας έχουν συμβάλλει καθοριστικά για τις ζωές, την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην διαχείριση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας θεομηνίες, πυρκαγιές σε έναν παράλληλο εξίσου σημαντικό για την κοινότητά μας ρόλο. Με τους άψογα οργανωμένους μηχανισμούς, την πειθαρχία και τα μέσα για να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πιο απαιτητικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές, βρίσκονται δίπλα μας σε οιαδήποτε έκτακτη ανάγκη κι αν απαιτηθεί.
Η ιστορική, μοναδική και ανεκτίμητη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι «απλώς» ότι υπεράσπισε, όποτε απαιτήθηκε, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας ή, πολλώ μάλλον, την τιμή της Πατρίδας. Η μεγίστη διαχρονικώς συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι εξ αρχής υπήρξε και πάντοτε παραμένει ένα βασικό κομμάτι της κοινωνικής μας αλυσίδας.
Κυρίες και κύριοι,
Η σύρραξη στην Ουκρανία, που μαίνεται εδώ και περίπου εννέα μήνες, επιβεβαίωσε με οδυνηρό τρόπο ότι ακόμη και στην Ευρώπη η ειρήνη και η ελευθερία των λαών δεν είναι έννοιες δεδομένες.
Ποιος άλλωστε θα το περίμενε ότι τον 21ο αιώνα στους ευρωπαϊκούς κόλπους θα βιώναμε έναν πόλεμο με συνταρακτικές συνέπειες τόσο ανθρωπιστικές και αξιακές, όσο όμως και οικονομικές και ενεργειακές. Οι σκέψεις για περιθωριοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να μπουν για πάντα στο χρονοντούλαπο της λήθης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το αξιόμαχο των οπλικών μας συστημάτων αποτελούν βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προασπιζόμενοι όποτε και όπου αυτό χρειαστεί τα ελληνικά και κατ΄ επέκταση τα ευρωπαϊκά σύνορα. Οι γεωπολιτικές καταστάσεις, οι ανακατατάξεις δυνάμεων, συμμαχιών, συμφερόντων και επιδιώξεων, αλλά και η συνεχής επιθετική πολιτική των γειτόνων, απαιτούν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Η Πατρίδα μας πρέπει να είναι παρούσα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εγγύς και το ευρύτερο στρατηγικό περιβάλλον της.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελούν τους φρουρούς της πατρίδας μας και θεματοφύλακες του πολιτισμού, ελληνικού και ευρωπαϊκού. Ταυτόχρονα όμως στέκονται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη πάντοτε, έτοιμες και πρόθυμες να τον στηρίξουν με το προσωπικό και τα μέσα τους κάθε φορά που αυτό κριθεί αναγκαίο.
Αυτό το έργο, το δικό σας έργο τιμούμε και αναδεικνύουμε σήμερα. Ένα έργο που προσφέρετε άοκνα, φιλότιμα, αποφασιστικά, με υψηλό φρόνημα και με απόλυτη προσήλωση στις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας!
Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη και ασφαλής δίπλα σας. Δίπλα σε ανθρώπους που μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά και αξίες.
Και θα ήθελα με τη σειρά μου, ως εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής του τόπου μας, να στείλω ένα μήνυμα στήριξης και ευγνωμοσύνης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!
Χρόνια πολλά σε όλους.
Η Υπέρμαχος Στρατηγός να μας προστατεύει!

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top