skip to Main Content

Ομιλία της Δωροθέας Κολυνδρίνη στην ημερίδα των Προσκόπων Ν. Μαγνησίας με θέμα “Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Με πρωτοβουλία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων-Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ν. Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 από ώρα 17:00 έως 21:00 στο Αμφιθέατρο Κορδάτου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος των θεσμών στην ενίσχυση του εθελοντισμού. Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και την Π.Ε. Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας αναπτύχθηκαν ομιλίες με θέμα τον εθελοντισμό ως έννοια, τον εθελοντισμό στην ελληνική πραγματικότητα, το ρόλο και την παρουσία του προσκοπισμού στην Μαγνησία και η σημασία του ως κύτταρο εθελοντικής προσπάθειας. Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι εθελοντικές οργανώσεις της Μαγνησίας τοποθετήθηκαν για την δράση και το πλούσιο έργο τους.

Στην ομιλία της με θέμα “Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση” η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, αφού συνεχάρη για την πρωτοβουλία και εξήρε τη δράση των προσκόπων της Μαγνησίας, αναφέρθηκε στον εθελοντισμό, στη σύνδεσή του με την Τ.Α. καθώς και στους άξονες και τις δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναλυτικά η ομιλία της:

“Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι. Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την πρόσκλησή σας να συμμετέχω στην αποψινή σας ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος των θεσμών στην ενίσχυση του εθελοντισμού – Ο Προσκοπισμός ένα διαχρονικό παιχνίδι εθελοντισμού.». Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Μαγνησίας για την προσπάθεια να αναδείξουν την διάσταση του εθελοντισμού και να προσκαλέσουν στην πόλη μας σπουδαίους ομιλητές που θα αναφερθούν στις εκφάνσεις και δράσεις του εθελοντισμού στη χώρα μας. Οι πρόσκοποι της Μαγνησίας είναι ένα ζωντανό κύτταρο στην κοινωνία του Βόλου, της Μαγνησίας και των Σποράδων, και αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εθελοντισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς όλα αυτά τα χρόνια. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που διατηρούν αναμμένη τη φλόγα της συνεισφοράς και της αλληλεγγύης μεταλαμπαδεύοντας αξίες και ιδανικά στις νέες γενιές.

Οφείλω δε να σας τονίσω ότι πέραν της ιδιότητάς μου ως Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, στέκομαι σήμερα ενώπιων σας και μεταξύ πολλών αδελφών μου, με την ιδιότητα της προσκόπου, καθώς  στην παιδική και εφηβική μου ηλικία μυήθηκα στα ιδανικά του εθελοντισμού και της προσφοράς, έχοντας αποκομίσει σπουδαίες εμπειρίες και εικόνες που συνέβαλλαν, μεταξύ άλλων, στη μετέπειτα εν γένει εξέλιξή μου.  

Όπως είναι γνωστό ο Εθελοντισμός αποτελεί ένα θεσμό που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοχεύει στο συλλογικό όφελος και στη συμμετοχή στα κοινά. Η ιδέα του εθελοντισμού βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης βοήθειας, σύμφωνα με την οποία ο κάθε άνθρωπος, προσφέρει τον εαυτό του στην υπηρεσία του κάθε πάσχοντα συνανθρώπου.

Η έννοια του εθελοντισμού έχει συνδεθεί άρρηκτα με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ομάδες πολιτών οργανώνονται χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρχονται κοντά, δημιουργούν, αναπτύσσουν σχέσεις και φιλίες. 

Οι πολίτες απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούνται ενώνουν τις δυνάμεις τους, τη δημιουργικότητά τους, τις γνώσεις, τις δυνατότητές τους, τις δεξιότητες τους και τις αντοχές τους και αναδεικνύουν το μεγαλείο του εθελοντισμού. Ειδικά κατά την περίοδο της πανδημία διαπιστώσαμε όλοι την ανάγκη ενίσχυσης του εθελοντικού κινήματος καθώς η εθελοντική βοήθεια κατά την περίοδο αυτή τόσο ατομική όσο και των φορέων υπήρξε απόλυτα τα αναγκαία και καθοριστική. 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη εθελοντική προσπάθεια από  απλές ομάδες πολιτών με πληθώρα εθελοντικών δράσεων σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες, το περιβάλλον, ο πολιτισμός αθλητισμός κ.α. και με τη δράση τους λειτουργούν ως ένα δίχτυ προστασίας, συμβάλλοντας θετικά στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός βρίσκεται εγγύτερα από κάθε άλλον πιο κοντά στον πολίτη. Γνωρίζει τα προβλήματα της εκάστοτε περιοχής , πληροφορείται άμεσα τις ανάγκες που προκύπτουν ενώ βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός της ρόλος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στον νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2010, τον γνωστό σε όλους μας «Καλλικράτη», υπήρξε σαφής αναφορά και θέσπιση κανόνων για τον  εθελοντισμό και τις δράσεις του.

Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που στηρίζουν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και δραστηριότητες,  αξιοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο των εθελοντών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, χωρίς βέβαια να φιλοδοξούμε να υποκαταστήσουν απαραίτητες δομές της πολιτείας. Οι ενεργοί πολίτες συνιστούν την ισχυρή βάση για να οικοδομηθεί μία κοινωνία αλληλεγγύης και συμμετοχής.

Η προσπάθειά μας όμως δεν σταματάει εδώ. Η κοινωνία και ο κόσμος εξελίσσεται, προκύπτουν νέες ανάγκες, Είναι αναγκαία η οριζόντια – αναδραστική επικοινωνία για τη διάδοση πληροφόρησης και γνώσης – παράλληλα με τη διάδοση της εθελοντικής κουλτούρας. 

Για εμάς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο εθελοντισμός εδράζει σε τρεις άξονες:

Α. Ο πρώτος αφορά την πρόληψη και επέμβαση,, έχοντας συγκροτήσει ένα μητρώο εθελοντών φορέων, πολιτών αλλά και μηχανημάτων που αποσκοπούν στην έγκαιρη υποστήριξη του έργου που μας αναλογεί σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και καιρικών φαινομένων. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι  ολοένα και περισσότερο αναγκαία η ύπαρξη του μητρώου αυτού.

Β. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις ενέργειες, δράσεις και έργα των φορέων που σχετίζονται με τον εθελοντισμό σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, όπου στεκόμαστε συναρωγοί τους σε κάθε αξιέπαινοι προσπάθεια για το κοινό καλό. Ενδεικτικά αναφέρω τη συμμετοχή μας στον καθαρισμό, εξωραϊσμό και αισθητική αναβάθμισης ”Lets Do It Greece, την πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας στον 10ημερο καθαρισμό των ακτών της Σκιάθου και πολλά άλλα.

Γ. Τέλος, ο τρίτος άξονας είναι αυτός της εξωστρέφεια και της πληροφόρησης, όπου μέσω δράσεων, όπως η σημερινή προσπαθούμε να συμβάλουμε στη διάδοση και επικοινωνία του εθελοντικού ιδεώδους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε μία διαρκή επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη με τις ομάδες και τους φορείς εθελοντισμού που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία. Από το 2014 προβήκαμε σε μία καταγραφή και αξιολόγηση όλων αυτών των φορέων και δομών με σκοπό τόσο την προβολή τους όσο και την ενίσχυση της δράσης τους όπου και όταν αυτό απαιτηθεί. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που στο νομό μας εδρεύουν και δρουν εθελοντικές οργανώσεις με σπουδαίο εθελοντικό και φιλανθρωπικό έργο σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δράσης, ήτοι στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού κ.α. Δεκάδες σωματεία και φορείς με αξιομνημόνευτη εθελοντική δράση και προσφορά.

Είναι συνεπώς σαφές ότι στην περιοχή μας οι εθελοντικές οργανώσεις συμβάλλουν καθοριστικά αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού και της συνεισφοράς σε στιγμές κρίσιμες και αναγκαίες,  όπως για παράδειγμα σε ακραία φυσικά και καιρικά φαινόμενα. Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή του εθελοντισμού και η παροχή βοήθεια στον συνάνθρωπο ή ακόμη και στη φύση. Παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη μας εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας το περασμένο καλοκαίρι , όπου εκατοντάδες συμπολίτες μας προσέτρεξαν εθελοντικά για βοήθεια ενώ εν συνεχεία απέστειλαν μαζικά είδη ρουχισμού, τρόφιμα και άλλα στους πληγέντες κατοίκους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο εθελοντισμός δεν αποτελεί απλώς ένα συμπλήρωμα στα όποια κενά μπορεί να έχει ο εκάστοτε κρατικός μηχανισμός, αλλά είναι παιδεία, φιλοσοφία και στάση ζωής του ανθρώπου που ζει σε μία οργανωμένη κοινωνία να προστρέξει να βοηθήσει όταν αυτό απαιτηθεί. Η σύνδεσή του με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι απολύτως αναγκαία και απαραίτητη. Ως περιφερειακή αρχή είμαστε περήφανοι για τις δράσεις και τα έργα μας και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε όπου και όταν αυτό μας ζητηθεί.”

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top