skip to Main Content

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΔΩΡΟΘΕΑΣ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

13.07.20

Σποράδες

Υποβρύχια Μουσεία

Ένα από τα πιο ρηξικέλευθα και καινοτόμα αποκυήματα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε ως έμπνευση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, για να πάρει σάρκα και οστά με τη βοήθεια όσων τον πιστέψαμε και κυρίως, με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Στόχος μας, να ενδυναμώσουμε το τουριστικό προϊόν του τόπου, με μια ειδοποιό διαφορά, που να στηρίζεται στην ελκυστικότητα και τη μοναδικότητα. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τη Μαγνησία με τα υποβρύχια μουσεία. Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έχει το πρόγραμμα αυτό ως σημαία στην Ευρώπη και έχει τεθεί επικεφαλής ενός προγράμματος ύψους 3 εκ. €.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε για την ποιότητα στη δουλειά που έκανε. Κάνουμε μία ποιοτική αντίσταση στον μαζικό τουρισμό. Αυτή πρέπει να διαχυθεί όμως παντού και να ενισχυθεί και από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Με το βραβείο για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο «Bravo Sustainability Awards» τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόσφατα, για το έργο των Υποβρυχίων Μουσείων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κάναμε επισκέψιμη την κορωνίδα των ναυαγίων, το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, που ανοίγει για το κοινό φέτος το καλοκαίρι και είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί. Παράλληλα με τα υπόλοιπα αρχαία και νεότερα ναυάγια στις Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό, ανοίξαμε το δρόμο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη, για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην χώρα.
Στο πλαίσιο του έργου δημιουργίας και αξιοποίησης Υποβρυχίων Μουσείων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εντάξει και χρηματοδοτεί με 4,2 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τα παρακάτω έργα:
– «Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό», 960.000 €
-«Δημιουργία Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού (ΚΕΕΚ) Αλοννήσου για τους ενάλιους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους», προϋπολογισμού 1.350.000 €
-«Δημιουργία Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού (ΚΕΕΚ) Αμαλιάπολης για τους ενάλιους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους», προϋπολογισμού 1.200.000 €
-«Υποστήριξη, δικτύωση και δημοσιότητα, στο πλαίσιο του Έργου επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό», προϋπολογισμού 600.000 €

Οι επισκέπτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταδυθούν, μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης στα Κέντρα Ενημέρωσης Κοινού στη στεριά, όπου λειτουργεί ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας.

Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, σε μια περιοχή όπως η Μαγνησία, που διαθέτει πολλά ναυάγια και καλό βυθό της θάλασσας, όπου μπορούν να αναπτυχθούν υποβρύχια μουσεία και καταδυτικά πάρκα.

Αναφέρουμε τα ναυάγια στην Περιστέρα, όπου ένα πλοίο αποδεικνύει ότι και οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν μεγάλα πλοία όπως και οι Ρωμαίοι, το ναυάγιο στον Άγιο Πέτρο στη Σκόπελο, το ναυάγιο στον Πάνορμο, τα τέσσερα ναυάγια στην Αλόννησο.
Ο αρχαιολογικός πλούτος των ελληνικών θαλασσών, ανεξερεύνητος σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον χερσαίο. Χιλιάδες ναυάγια βρίσκονται διάσπαρτα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η ενάλια αρχαιολογία είναι από τις πιο συναρπαστικές επιστήμες, ενώ τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας αναπτύσσεται με τάχιστους ρυθμούς και στη χώρα μας.
Η Ελλάδα θα μπορούσε, λοιπόν, να πρωτοστατεί στη δημιουργία καταδυτικών πάρκων αξιοποιώντας τα πλείστα οφέλη από τον καταδυτικό τουρισμό.
Ο καταδυτικός τουρισμός είναι εναλλακτικός τουρισμός αναψυχής, πολιτισμού (συνδυαζόμενος με τα υποθαλάσσια μουσεία) που διευρύνει την «τουριστική περίοδο». Απευθύνεται σε περισσότερα από 25.000.000 πιστοποιημένους αυτοδύτες στον κόσμο (4.000.000 οι Ευρωπαίοι αυτοδύτες). Αναντίλεκτα τα οικονομικά οφέλη είναι σημαντικά. Για παράδειγμα η συμβολή των εσόδων από τη λειτουργία των καταδυτικών πάρκων στη Μάλτα αγγίζει το 27% του ΑΕΠ! Η Κροατία στην πενταετία 2006-2010 αύξησε κατά 270% τα τουριστικά της έσοδα από τον καταδυτικό τουρισμό.

Γυρίζουμε πλέον το χρόνο 2.000 χρόνια πίσω. Μπορούμε να περιηγηθούμε σε βυθισμένους προϊστορικούς χώρους, να αγγίξουμε έναν από τους 4.000 αμφορείς της περιόδου 410-380 π.Χ. που βρίσκονται σε ένα από τα ναυάγια πέριξ της Περιστέρας. Μπορούμε να δούμε τις άγκυρες, τα σκεύη, τα δοχεία, τα πιάτα, χιλιάδες ευρήματα που βρίσκονται σε ναυάγια των Βορείων Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού και σε βάθος που επιτρέπει τις επισκέψεις δυτών.

Με την επίσκεψη σε κάθε αρχαίο ναυάγιο η ιστορία ξεδιπλώνεται και αναφύεται μαζί με τους δύτες στην επιφάνεια ζωντανή. Κάθε έκθεμα και κάθε υλικό στοιχείο μιας άλλης εποχής έχει ψυχή και παραμένει ζωντανό στο χώρο που το φιλοξένησε για πολλά χρόνια . Οι δύτες μεταμορφώνονται σε αναδυόμενες Αφροδίτες που φέρνουν μαζί τους τη νοοτροπία, τον πολιτισμό και τη ζωή εκατοντάδων χρονών πίσω . Μαζί με αυτή την αναγέννηση μιας άλλης εποχής αναγεννάτε ο τόπος. Το παλιό και το νέο συγχρωτίζονται και συνυπάρχουν αρμονικά μέσα από ένα μνημειώδες πολιτισμικό και τουριστικό θαλάσσιο μωσαϊκό . Σε μια εποχή που όλα φυλλοροούν και κυρίως οι αξίες , το υγρό στοιχείο με την αξιοποίηση της αέναης δύναμης που κρύβει στο βυθό του, δίνει στον τόπο οξυγόνο και ζωή. Και ο εμφυσητής αυτής ο Περιφερειάρχης που έχει τη δύναμη κάθε τι νεκρό να το εμφυσά ζωή και δύναμη και να το κάνει εφαλτήριο προόδου για μια περιοχή ! Και μη ξεχνάμε πως αυτό που κράτησε τον ελληνισμό όρθιο μέσα στους αιώνες είναι η δύναμη της παράδοσής του, που τροφοδοτείται από την παρουσία των μνημείων της στο περιβάλλον του καθημερινού ανθρώπου. Όμως, η παρουσία αυτή εξασφαλίζεται μόνον με κατάλληλους θεσμούς, με κατάλληλα τεχνικά έργα, με δημιουργία μουσείων και πολλά άλλα συναφή. Βεβαίως, για όλα αυτά χρειάζονται άνθρωποι που πιστεύουν σ αυτό που σκιαγράφησα , όπως ο Κώστας ο Αγοραστός και ευτυχώς εμείς τους έχουμε!

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top