skip to Main Content

Παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για τη Μαγνησία σε ειδική εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έτος 2020 και τον επιμερισμό του στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσίασε

στον Βόλο η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη σε μια θεματική εκδήλωση παρουσία μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, αυτοδιοικητικών της Μαγνησίας, εκπροσώπων φορέων του τουρισμού κ.α.

«Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, ανέφερε η κα Κολυνδρίνη, σας καλωσορίζω στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έτος 2020.

Ενός φιλόδοξου και σε οικονομικά ρεαλιστική βάση προγράμματος καθώς στόχος της παρούσας Περιφερειακής Αρχής είναι η σύνθεση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της Θεσσαλίας και η διαμόρφωση μιας στοχευμένης και ενιαίας επικοινωνιακής στρατηγικής που θα προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επιλεγμένες αγορές στο εξωτερικό.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις που αναπτύσσονται και διαμορφώνονται στην τουριστική αγορά και τον ανταγωνισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και εξειδικευμένες ανάγκες των Δήμων και των Φορέων του ευρύτερου τουριστικού κλάδου της Μαγνησίας, καλούμαστε να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους και θα δημιουργεί συνεχώς νέα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα.

Η στρατηγική τουριστικής προβολής έτους 2020 που παρουσιάζεται σήμερα, στηρίζεται στο τοπικό στοιχείο, στη μοναδικότητα, την ποικιλομορφία και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τόσο των τουριστικών προορισμών της Μαγνησίας (νησιά Βορείων Σποράδων: Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος, Πήλιο, Βόλος, Κάρλα, Όθρυς, χωριά του Θεσσαλικού κάμπου κλπ) όσο και των άλλων θεσσαλικών προορισμών μέσα από την ενίσχυση πρωτοβουλιών, τοπικών συνεργειών και στοχευμένων δράσεων που θα καλύπτουν τις εξειδικευμένες και ξεχωριστές ανάγκες προβολής της κάθε περιφερειακής ενότητας, οι οποίες θα εντάσσονται στην ευρύτερη περιφερειακή στρατηγική που θα εξυπηρετεί το περιφερειακό πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Δράσεις που προωθούν τα στρατηγικής σημασίας έργα υποδομών με έμφαση στον τομέα των μεταφορών, συγκοινωνιών, επικοινωνιών και δικτύων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Δράσεις που στοχεύουν αφενός στη διατήρηση των παραδοσιακών τουριστικών αγορών, αφετέρου στο άνοιγμα νέων δυναμικών αγορών και προβάλλουν ειδικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας του τουριστικού επαγγέλματος.

Δράσεις που στοχεύουν στην προστασία και τη διασφάλιση της πολιτιστικής ποικιλότητας του τόπου μας και αναδεικνύουν την υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά συνδέοντας τον τουρισμό με την παράδοση, την ιστορία, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό, τα τοπικά μας προϊόντα, τη γαστρονομία, τους κατοίκους και τις ασχολίες τους αλλά και με κάθε γνήσιο και αυθεντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Μαγνησία ως τουριστικό προορισμό στο σύνολό της, δημιουργώντας έτσι ταυτότητα προορισμού.

Ενδεικτικά και μόνο αξίζει να αναφερθούν μερικές από τις δράσεις των τελευταίων ετών της παρούσας Περιφερειακής Αρχής μεταξύ των οποίων:

 1. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις και τα έργα συντήρησης-αναστήλωσης-αποκατάστασης-ανάδειξης και προβολής των υλικών πολιτιστικών πόρων του νομού Μαγνησίας, όπως στον χώρο των Μεγάρων του οικισμού Διμηνίου, στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, στο Κάστρο στη συνοικία Παλαιά Βόλου αλλά και εντάξεις νέων έργων όπως:
 • Αποκατάσταση Αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών 2 εκατ. ευρώ,  Συγκρότημα  Βασιλικών Αρχιερέως Πέτρου 500.000 ευρώ,
 • Αγία Μαρίνα στον Κισσό 540.000 ευρώ,
 • Άγιος Αθανάσιος στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας 180.000,
 • Άγιος Λαυρέντιος  75.000 ευρώ,
 • αρχαιολογικός χώρος Διμηνίου 1,5 εκατ. Ευρώ
 • αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και ανάδειξη κτιρίων οικισμού κάστρου 2,85 εκατ. ευρώ,
 • Παναγία Εικονίστρια 500.000 ευρώ,
 • Παναγία Κεχριάς 500.000 ευρώ,
 • Πάνω Παναγίτσα Σκοπέλου 60.000 ευρώ,
 • Ενάλιες Αρχαιότητες (ναυάγια Φαγκρού, Αγ. Πέτρου, Σκάτζουρας, Τσέλιου) 1 εκατ. ευρώ,
 • δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής διασύνδεσης μνημείων 360.000 ευρώ παρεμβάσεις στο Μουσείο Παπαδιαμάντη και στο Μπούρτζι
 1. Το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας.

3.     Τα έργα για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων ΔΕΔ-Μ της Περιφέρειας με επόμενο βήμα μας τις μαρίνες.

 1. Το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Σκιάθου.
 1. Τα εκτεταμένα έργα οδοποιίας σε όλο το νομό με πρόσφατη την έγκριση από την Περιφέρεια προϋπολογισμού ύψους 15 εκ για την κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει τον παραλιακό άξονα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας,

6.     Η κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων των Οικισμών Πατητηρίου – Βότση του Δήμου Αλοννήσου (Προϋπολογισμός: 12.259.671,25€   [ΕΣΠΑ 2014-20]

7.     Ο εκσυγχρονισμός εσωτερικών δικτύων ύδρευσης (του πολεοδομικού συγκροτήματος των ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας για την εξασφάλιση επαρκούς πόσιμου νερού. Προϋπολογισμός: 9.817.100,00€   [ΕΣΠΑ 2014-20]

 1. Το έργο για την ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος Βορείων Σποράδων / Ο.Χ.Ε. Νήσων Βορείων Σποράδων (προϋπολογισμού 4,5 εκ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους και είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας).
 1. Το έργο για την αξιοποίηση του Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία (προϋπολογισμού 5.000.000 €, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους).
 1. Τα Έργα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), με αιχμή την μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την αύξηση της Περιφερειακής Προστιθέμενης Αξίας.

11.  Η ενίσχυση νέων, νεοσύστατων και υπό σύσταση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, το γνωστό πρόγραμμα  «Επενδύω στη Θεσσαλία».

 1. Τα εκτεταμένα έργα οδοποιίας σε όλο το νομό.

Αλλά και στον τομέα του τουρισμού

 1. Η δημιουργία υποβρύχιων μουσείων σε Σποράδες και δυτικό Παγασητικό, που από το καλοκαίρι του 2020 θα υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες τους.
 1. Η δημιουργία film office στην Περιφέρεια για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών.
 1. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης συστήματος ασφάλειας στον λιμένα Βόλου του κώδικα ISPS που αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή,
 1. Η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, με πιστοποίηση και έργα συντήρησης και επισκευής των εγκαταστάσεών του
 1. Η ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση της περιοχής στις λίμνες Ζερέλια του Αλμυρού,
 1. Οι οικοτουριστικές διαδρομές και η αποκατάσταση λιθόστρωτων στη Σκόπελο.
 1. Η βραβευμένη τουριστική καμπάνια, το έξυπνο ψηφιακό μάρκετινγκ ως αποτέλεσμα της σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικών φορέων και η εκμετάλλευση των ευκαιριών προβολής στο διαδίκτυο μέσω των τουριστικών μας ιστοσελίδων και portals.
 1. Η δυναμική μας παρουσία όλα αυτά τα χρόνια σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού όπως Γερμανίας, Μ. Βρετανίας, Ισραήλ, Κύπρου, Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Σουηδίας κά  αλλά και σε πολυάριθμες αγροτοδιατροφικές εκθέσεις του εξωτερικού όπως η Fruit Logistica του Βερολίνου, η PRO-WINE στο Ντίσελντορφ, η OLIO CAPITALE στην Τεργιέστη και του εσωτερικού (AGROTICA, DETROP, FOOD EXPO).

Ειδικά η φετινή χρονιά, στον τομέα των εκθέσεων, σηματοδοτείται από τη συνδιοργάνωση δύο μεγάλων εκδηλώσεων στο Βόλο. Το ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ και την έκθεση Yachting Volos 2020, Θαλάσσιος τουρισμός και γαστρονομία.

 1. Η συνδιοργάνωση, επαγγελματικών ταξιδιών γνωριμίας και εξοικείωσης στη Μαγνησία και την ευρύτερη περιοχή (ήδη από τις αρχές του έτους επισκέφθηκε την περιοχή μας τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής Ισπανικής τηλεόρασης και σύντομα σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων θα φιλοξενήσουμε  το ΟΠΕΝ TV)
 1. Η συνδιοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας,  για την ανάδειξη και προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος αυτού του τόπου.
 1. Οι δράσεις την προσέλκυση πτήσεων στα αεροδρόμια Σκιάθου και Αγχιάλου, με την αγαστή συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, γιατί ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας (όπως λέει και ο κ. Λεβέντης).

Και θα μπορούσα να συνεχίσω να μιλώ για πολλά ακόμη έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μαγνησία, ενδεικτικά των στόχων και των προτεραιοτήτων, αλλά το όραμα της παρούσας περιφερειακής αρχής και του Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστού μιλά από μόνο του καθώς παίρνει σάρκα και οστά μέσα από έργα ουσίας που αλλάζουν προς το καλύτερο το τοπίο γύρω μας βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Μαγνησία, η Θεσσαλία αλλάζουν και αναδεικνύονται σε προορισμούς με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (ΣΕΤΕ-Στατιστικής Αρχής), καταγράφεται αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε ποσοστό 12% (το διάστημα 2015-2017), αύξηση στις επισκέψεις σε Μουσεία της τάξης του 47%(2010-2017), αύξηση στις αφίξεις στα αεροδρόμια Σκιάθου και Ν. Αγχιάλου κατά 20% (2014-2018), αύξηση της κίνησης στα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου κατά 18% (2014-2017), ενώ στην πενταετία 2013 – 2018, εν μέσω κρίσης, η Θεσσαλία καταγράφει αύξηση 100% της απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πασιφανές ότι ο τουρισμός, περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της Ελληνικής Οικονομίας, προσφέρεται για ευρείες συνέργειες γεγονός που κάνει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, των παραγωγικών φορέων του τόπου μας, αναγκαία και επιτακτική.

Για αυτό ως Π.Ε Μαγνησίας υιοθετούμε μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης, ανάδειξης και προστασίας του πλούσιου τουριστικού κεφαλαίου της Μαγνησίας και διαμορφώνουμε μαζί με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Κεντρική Διοίκηση, Δήμους, Ενώσεις, Σωματεία, Συλλόγους κλπ) μια πολιτική βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα μετατρέπει τους κινδύνους και τις αδυναμίες σε ευκαιρίες και δυνατά σημεία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας, με όρους αειφορίας και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Αυτό άλλωστε είναι το όραμά μας:

Να βγει η Μαγνησία μπροστά, να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.»

Το πρόγραμμα για το 2020

60ΣΨ7ΛΡ-Σ01(1)

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top