skip to Main Content

Περιφέρεια: Δημοπρατείται η προμήθεια 6 νέων Σταθμών Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – Οι δυο για τον Βόλο

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΜςΣΩ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.025.108 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020. Αφορά την εγκατάσταση έξι νέων Σταθμών Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα δύο Σταθμοί Μέτρησης θα εγκατασταθούν στο Βόλο, δύο στη Λάρισα, ένας στα Τρίκαλα και ένας στην Καρδίτσα.

«Σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 δημοπρατούμε ένα σημαντικό έργο που αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το έργο αφορά την αγορά και εγκατάσταση 6 νέων σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Αξιοποιούμε όλα τα πιστοποιημένα, επιστημονικά εργαλεία και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τα ελληνικά Πανεπιστήμια και με καταξιωμένους και έμπειρους ερευνητές. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και τα αποτελέσματα των μελετών να προέρχονται από πιστοποιημένες έρευνες και Εργαστήρια. Μόνο έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως αξιόπιστα εργαλεία πίεσης για τη διόρθωση και θεραπεία των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν» προσθέτει ο Περιφερειάρχης

Οι νέοι Σταθμοί Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης
Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση έξι νέων Σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένης της τηλεμετάδοσης, καθώς επίσης στη συμπλήρωση και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του υφιστάμενου σταθμού παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Λάρισα και στην αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης του.

Οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μετρούν και θα δίνουν αποτελέσματα για τις τιμές των ΑΣ10, ΑΣ2.5, NOx, SO2, CΟ, Ο3 και Βενζολίου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα μεταφέρονται σε εξυπηρετητή (server) από τον οποίο θα γίνεται τόσο η συνεχής πληροφόρηση για τις μετρήσεις και η διάχυση της πληροφορίας στους χρήστες και στο κοινό, όσο και η έγκαιρη προειδοποίηση των εμπλεκομένων φορέων στην περίπτωση διαπίστωσης υπερβάσεων. Οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ενταχθούν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) το οποίο είναι αρμόδιο για την κάλυψη των αναγκών της χώρας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και ειδικότερα της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Με την εγκατάσταση των σταθμών οι πολίτες θα μπορούν καθημερινά να ενημερώνονται για τις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω Διαδικτυακής Πύλης (web portal), η οποία θα συνδέεται με τον κεντρικό ιστότοπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα εμφανίζει τις τελευταίες μετρήσεις του συστήματος καθώς και στατιστικά στοιχεία. Επίσης, Δελτία Τύπου θα εκδίδονται στα τοπικά ΜΜΕ με συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στην περίπτωση υπερβάσεων των τιμών σε κάποιους ρύπους. Τέλος, ηλεκτρονικές πινακίδες LED, μία σε κάθε πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ), θα προβάλλουν τις τιμές των πιο πρόσφατων μετρήσεων των αντίστοιχων σταθμών.

Σχετικά Νέα

Συνεδρίασε το Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων

Δελτία Τύπου

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, συνεδρίασε το Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο…

Σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής κρασπέδων και πεζοδρομίου στο Κρόκιο Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Στο πλαίσιο του έργου «Έργα αποκατάστασης οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

Αναβάθμιση της γέφυρας του Ξηριά στον Αλμυρό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες αναβάθμισης της γέφυρας του Ξηριά…

Δωρεάν παραχώρηση εξωτερικών απινιδωτών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Στη δωρεάν παραχώρηση δύο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών προχώρησε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας…

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του γηπέδου ποδοσφαίρου Αγριάς, προϋπολογισμού 250.000,00€

Δελτία Τύπου

Ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου «Συντήρηση-Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου ποδοσφαίρου Αγριάς». Για…

Back To Top