skip to Main Content

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβαθμίζεται ο Σταθμός Ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Βόλο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά σε αναβάθμιση του σταθμού παρακολούθησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου και στο μέλλον θα καταγράψει συνολικά 7 αέριους ρύπους και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία του συστήματος τηλεμεταφοράς των μετρητικών δεδομένων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη και περιφερειακών συμβούλων υπέγραψαν τη σύμβαση για το έργο στον Βόλο, που περιελάμβανε την προμήθεια και εγκατάσταση νέου κλωβού, νέο εξοπλισμό καταγραφής 5 επιπλέον αέριων ρύπων, νέο σύστημα βαθμονόμησης και ένα νέο μηχανογραφημένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων. Ο σταθμός βρίσκεται στη θέση του 1ου Δημοτικού Σχολείου και είναι συνδεδεμένος με το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 120.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

«Αντικαθιστούμε και αναβαθμίζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Σταθμό μέτρησης αερίων ρύπων στο χώρο του 1ου Δημοτικού σχολείου, ο οποίος μετρά στο εξής 7 τύπους αερίων ρύπων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο Βόλος διαθέτει σήμερα τρεις σταθμούς μέτρησης, στο 1ο Δημοτικό, στη ΔΕΣΕ και στο Λιμάνι. Με νέα σύμβαση που υπογράφουμε το επόμενο διάστημα προμηθευόμαστε επιπλέον 6 νέους Σταθμούς Μέτρησης για όλη τη Θεσσαλία, εκ των οποίων οι 2 εγκαθίστανται στο Βόλο. Συνολικά το πολεοδομικό συγκρότημα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμητικά δίκτυο μετρητών ποιότητας της ατμόσφαιρας στη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης. Είναι ένα έργο ουσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, που υλοποιείται μετά από 2,5 χρόνια δικαστικών περιπετειών, ενστάσεων και καθυστερήσεων λόγω του covid -19. Στην περιοχή εξελίσσεται αυτή την εποχή από το Δήμο Βόλου το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Λόγω των υπό εξέλιξη εργασιών παρατηρούνται οριακές αυξήσεις στις τιμές PM10, τις οποίες παρακολουθούμε καθημερινά και ενημερώνουμε τους πολίτες. Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και χρειάζεται όλοι οι πολίτες, στο μέτρο του δυνατού, να είμαστε προσεκτικοί και ευαισθητοποιημένοι, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Ο νέος εξοπλισμός
Τμήμα Α:
-ΚΛΩΒΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΜΩΝ
1. Κλωβός
2. Σύστημα Δειγματοληψίας
3. Μετεωρολογικό Σύστημα
-ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ
4. Αναλυτής οξειδίων του αζώτου (NOx)
5. Αναλυτής διοξειδίου του θείου (SO2)
6. Αναλυτής όζοντος (O3)
7. Αναλυτής μονοξειδίου του άνθρακα (CO)
8. Αναλυτής αρωματικών υδρογονανθράκων (ΒΤΕΧ)
-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ
9. Σύστημα βαθμονόμησης
Οι αναλυτές Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5), οι οποίοι είναι σε λειτουργία στον υφιστάμενο σταθμό, θα αφαιρεθούν και θα επανατοποθετηθούν στο νέο σταθμό, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Τμήμα Β:
-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
1. Μονάδα συλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων (DataLogger)
2. Λογισμικό Διαχείρισης της Μονάδας Συλλογής των Μετρήσεων (DataLogger) και
Επικοινωνίας με το υφιστάμενο σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Σχετικά Νέα

Στο τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος η Δωροθέα Κολυνδρίνη – Ομιλία

Δελτία Τύπου

Παρέμβαση στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας…

Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Δελτία Τύπου

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των ενοπλων δυνάμεων, Κυρίες και κύριοι, Βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι σήμερα στον…

Συνέντευξη της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη στο FORMediaTV (vid)

Συνεντεύξεις

https://formediatv.gr/?view=b&category=programms&subCategory=ola_osa_zoyme_U3ATv&id=ola_osa_zoyme_5TLdO&lang=el_GR&fbclid=IwAR0PoFbLewi3nw4phhKitjWGOfQOrCl_NXZ_OrD3Zmr-40HScOZxYvrI7qk

Καθαρισμοί ρεμάτων σε Πτελεό και Αχίλλειο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθαρισμοί ρεμάτων σε Αχίλλειο και Πτελεό Μαγνησίας,…

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός ποσού 255.161.000 ευρώ της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2023 – Τοποθέτηση Δ. Κολυνδρίνη

Δελτία Τύπου

"Ολοι  μαζί είμαστε συμμέτοχοι στη μεγάλη προσπάθεια που, σε εποχή πολυκρίσης, οδηγεί…

Back To Top