skip to Main Content

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΩΝ Η ΔΩΡΟΘΕΑ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη συναντήθηκαν την Δευτέρα 26-10-2020, στο γραφείο της, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, ο εκπρόσωπος των ιχθυέμπορων Βόλου, κ. Αρ. Μυλωνάς και ο νομικός τους σύμβουλος κ. Β. Νιζάμης. Κύριο θέμα της συνάντησης, η λειτουργία του χώρου της ιχθυόσκαλας Βόλου, η οποία προσφάτως παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου στη Διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των ιχθυέμπορων, ζητούν από τη Διοίκηση του ΟΚΑΑ να παραχωρήσει την χρήση των οχτώ από τα δεκατέσσερα καταστήματα του νέου κτιρίου της ιχθυόσκαλας, δεδομένου ότι οι έμποροι του Βόλου είναι εν ενεργεία μισθωτές της ιχθυόσκαλας.
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Βορίδη και Αραμπατζή, ζητώντας την παρέμβασή τους, προκειμένου να αναγνωριστεί από την Διοίκηση του Ο.Κ.Α.Α. η συνέχιση της μίσθωσης των οκτώ εμπόρων της Ιχθυόσκαλας του Βόλου αντί του ισχύοντος μισθώματος, καθότι κατέχουν ήδη την ιδιότητα του παραχωρησιούχου δικαιώματος χρήσης των συγκεκριμένων χώρων.

Αναλυτικά η επιστολή;

«Στο χώρο της Ζώνης Λιμένα Βόλου είχε παραχωρηθεί ήδη από το έτος 2008 με σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Λ.Β. το δικαίωμα χρήσης του χερσαίου λιμενικού χώρου προς εμπόρους της περιοχής που δραστηριοποιούνταν στη χονδρική πώληση αλιευμάτων.
Το έτος 2010 με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Λ.Β. αποφασίστηκε, με τη ρητή συναίνεση των δεκατεσσάρων τότε εμπόρων της ιχθυόσκαλας, η προσωρινή τους μετεγκατάσταση σε άλλο χώρο εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Βόλου. Η μετεγκατάσταση αυτή κρίθηκε τότε επιβεβλημένη χάριν της προφανούς κοινωφέλειας της κατασκευής του Κτιρίου Ιχθυόσκαλας Βόλου, χρηματοτηθέντος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-13, στο χώρο του Λιμένα του Βόλου.
Οι συγκεκριμένοι έμποροι εξακολούθησαν και μετά τη μετεγκατάσταση τους, ως παραχωρησιούχοι δικαιώματος χρήσης χερσαίου λιμενικού χώρου της Ζώνης Λιμένα Βόλου, να στεγάζονται και να δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς καταβάλλοντας ανελλιπώς το σχετικό μίσθωμα.
Πλην όμως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και μετά την ολοκλήρωση έργου του κτιρίου της Ιχθυόσκαλας Βόλου παραχωρήθηκε από τον Ο.Λ.Β. προς τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α.) Α.Ε. το δικαίωμα απλής χρήσης του χώρου του κτιρίου για τη λειτουργία της νέας Ιχθυόσκαλας Βόλου για τα επόμενα δεκαπέντε έτη.
Μετά την παραχώρηση αυτή, η Διοίκηση του Ο.Κ.Α.Α. μόλις προ ολίγων ημερών προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μίσθωση εκ των δεκατεσσάρων καταστημάτων, που διαθέτει το κτίριο, χωρίς να λάβει υπόψη την προαναφερόμενη παραχώρηση προς τους οκτώ νομίμως δραστηριοποιούμενους εμπόρους
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ εναπομείναντες έμποροι που δραστηριοποιούνται στην Ιχθυόσκαλα του Βόλου αποτελούν ζωτικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας με ετήσιο τζίρο άνω των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα διοχετεύουν αλιεύματα σε όλη τη Θεσσαλία, τη δυτική και νότια Μακεδονία και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας καθιστώντας το Βόλο κεντρικό σημείο διάθεσης αλιευμάτων.
Με την δυσμενή αυτή εξέλιξη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εισέλθουν νέα μεγάλα σχήματα εμπόρων στην Ιχθυόσκαλα του Βόλου, εκτοπίζοντας ουσιαστικά τους νόμιμα δραστηριοποιούμενους τοπικούς εμπόρους, προκαλώντας σημαντική ζημία τόσο στους ιδίους και στους εργαζόμενούς τους όσο και στην κοινωνία της Μαγνησίας. Οι αλιείες της περιοχής και η αλιευτική οικονομία εν γένει είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους τοπικούς εμπόρους και η τυχόν διατάραξη της ισορροπίας θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις σε όλο τον κλάδο της αλιείας.
Κρίνουμε πως ως αρμόδιος Υπουργός είναι επιβεβλημένη η παρέμβασή σας, προκειμένου να αναγνωριστεί από την Διοίκηση του Ο.Κ.Α.Α. η συνέχιση της μίσθωσης των οκτώ εμπόρων της Ιχθυόσκαλας του Βόλου αντί του ισχύοντος μισθώματος, καθότι κατέχουν ήδη την ιδιότητα του παραχωρησιούχου δικαιώματος χρήσης των συγκεκριμένων χώρων».

Σχετικά Νέα

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη με εκπροσώπους των ιδιοκτητών γυμναστηρίων για τα προβλήματα του κλάδου

Δελτία Τύπου

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη υποδέχθηκε…

Συνάντηση με εκπαιδευτές για την επανέναρξη της λειτουργίας σχολών οδήγησης

Δελτία Τύπου

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων κ. Δωροθέα…

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Σκιάθου για την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου

Δελτία Τύπου

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη υποδέχθηκε…

Αυτοψία της Αντιπεριφερειάρχη σε καλλιέργειες που επλήγησαν από το ακραίο ψύχος

Δελτία Τύπου

Την περιοχή του Περίβλεπτου του Δ. Ρήγα Φεραίου επισκέφθηκε σήμερα, η Αντιπεριφερειάρχης…

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του προγράμματος δακοκτονία

Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, η  Ομάδα…

Back To Top