skip to Main Content

Στο 8ο Διεθνές Συνέδριο ¨ΦΕΡΑΙ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ-ΡΗΓΑΣ¨ η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Η ́ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Ιστορία-Αρχαιολογία-Λαογραφία περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου, διοργανώνεται στο Βελεστίνο, γενέτειρα του Ρήγα, κατά το χρονικό διάστημα 5-7 Μαΐου 2023.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απεύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη:

“Χαιρετίζω από καρδιάς την έναρξη των εργασιών του 8ου  Διεθνούς Συνεδρίου ¨ΦΕΡΑΙ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ-ΡΗΓΑΣ¨ και χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από 6 χρόνια είμαστε και πάλι εδώ για το συγκεκριμένο συνέδριο που έχει καταστεί θεσμός στην περιοχή μας το Βελεστίνο, το Δήμο Ρήγα Φεραίου, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία από το μακρινό 1986 που πρωτοξεκίνησε.

Τα προηγούμενα συνέδρια σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες εκδόσεις των Πρακτικών με τίτλο ΥΠΕΡΕΙΑ έχουν συμβάλει καθοριστικά τόσο στην προβολή του έργου του Ρήγα, όσο και στην έρευνα και τη μελέτη των Φερών-Βελεστίνου.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την περιοχή μας που τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται κοντά μας σπουδαίοι και διακεκριμένοι  επιστήμονες και μελετητές που θα αναδείξουν και θα εμβαθύνουν στο έργο και τις αξίες που πρέσβευε ο Ρήγας Βελεστινλής. Αξίες και έργα που ακόμη και μετά από 200 και πλέον χρόνια είναι εξίσου σημαντικές και επίκαιρες.

Στο φιλόξενο τόπο της γενέτειρας του επαναστάτη και εθνεργέρτη Ρήγα Βελεστινλή θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε και να ξεναγηθούμε στο πολυσχιδές και ποικιλόμορφο έργο του σπορέα των ιδεών του Διαφωτισμού, της Ελευθερίας και Ισοπολιτείας. Ο Ρήγας ήταν αυτός άλλωστε που  προετοίμασε τον δρόμο προς την Επανάσταση το 1821, έχοντας στρατευτεί στον αγώνα για την αποτίναξη του δεσποτισμού και της υποτέλειας. Τις σκέψεις, τις ιδέες και τα λόγια του Ρήγα τα συναντάμε καθημερινώς στις ζωές μας, από τα πολύ απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας μέχρι και στα πιο σπουδαία και σημαντικά. Και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την παρακαταθήκη του.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή συμμετέχει στη διοργάνωση και τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου. Όλα αυτά τα χρόνια ως περιφερειακή αρχή βρισκόμαστε δίπλα στον πολιτισμό, στις τέχνες και τα γράμματα και σε δράσεις που προάγουν και αναδεικνύουν την πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους διοργανωτές το Δήμο Ρήγα Φεραίου, που στέκεται πάντοτε αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες, την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και όλους αυτούς που από την πλευρά τους συνέβαλλαν να βρισκόμαστε απόψε εδώ για αυτό το σκοπό.

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στη σπουδαία και μοναδική συμβολή του αγαπητού φίλου Δημ. Καραμπερόπουλου, Προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, καθώς έχει αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή του στον σπουδαίο Έλληνα διαφωτιστή. Με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί κυριολεκτικά το λόγο και τα έργα του Ρήγα πραγματικά ζωντανά.

Καλώς ορίσατε στο φιλόξενο Βελεστίνο και τη Μαγνησία και εύχομαι καλές και αποδοτικές εργασίες στο Διεθνές Συνέδριο.”

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top