skip to Main Content

Συνάντηση με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νοτίου Πηλίου και επιστολή προς τον Υπουργό για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, επισκέφθηκαν στο γραφείο της, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, ο Πρόεδρος, ο Δ/ντής και ο Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νοτίου Πηλίου, κ.κ. Διανελλάκης, Ψωφογιώργος και Φάππας.

Συζήτηση έγινε για τα προγράμματα που υλοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νοτίου Πηλίου, αλλά και για τη συνεργασία του Συνεταιρισμού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, τέθηκαν επίσης τα θέματα της ένταξης των ελαιοπαραγωγών σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο λόγω της περυσινής καταστροφής της παραγωγής τους από το δάκο, της μειωμένης δραστικής ενέργειας των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά τους ψεκασμούς της δακοκτονίας, αλλά και για την πρόταση που υπέβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και drones.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή στον Υπουργό κ. Βορίδη, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια της συνάντησής μου με εκπροσώπους αγροτών και κυρίως ελαιοπαραγωγών του Νομού Μαγνησίας και λαμβάνοντας υπόψη την έκδηλη αγωνία τους για το μέλλον του αγροτικού επαγγέλματος, επανέρχομαι για ακόμη μια φορά στο θέμα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών του Νομού μας, η παραγωγή των οποίων καταστράφηκε από την εμφάνιση του δάκου, παρά τους συνεχείς – εφτά στον αριθμό – δολωματικούς ψεκασμούς της Περιφέρειας και την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος στη Μαγνησία, κάτι που αναγνωρίσθηκε και από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς.

Η εμφάνιση του δάκου τον Οκτώβριο μήνα – μήνας που απαγορεύονται οι ψεκασμοί – είναι κάτι το πρωτόγνωρο, που οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες και τη σχετική υγρασία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο, εάν δεν ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που πρέπει να επανεξετάσετε είναι η μειωμένη δραστική ενέργεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά τους ψεκασμούς για τη δακοκτονία, αλλά και το χρονικό διάστημα που διαρκεί η δράση τους, σύμφωνα με την έρευνα και τα αποτελέσματα που αφορούν στη σχετική διαδικασία.

Επίσης επανέρχομαι, σε συνέχεια της από 5-2-2020 επιστολής μου,  στο ζήτημα της χρηματοδότησης αρχικά ενός έτους και κατόπιν για δύο επιπλέον έτη, ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και ψεκαστικά drones. Η πρόταση αυτή προσφέρει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στην επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο για την προάσπιση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και παράλληλα εναρμονίζεται αυτή η πρόταση με τις επενδυτικές ανάγκες και προοπτικές υψηλής προτεραιότητας της Εθνικής Αναπτυξιακής Πολιτικής.

 

 

κ. Υπουργέ,

 

Τα ανωτέρω ζητήματα που σας θέτω για ακόμη μία φορά, είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αύριο των αγροτών μας, που αποτελούν τον πυλώνα της οικονομίας μας. Γνωρίζοντας και τη δική σας αγωνία, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλετε για τον αγροτικό κόσμο, ζητούμε να δείτε με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να μην εγκαταλειφτεί ακόμη περισσότερο η ύπαιθρος και μειωθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή των ελληνικών προϊόντων».

Σχετικά Νέα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών-Πεζοπορίας (WTN) στη Σκιάθο

Σποράδες

Με πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση του εισερχόμενου τουρισμού και την ενίσχυση των…

Σε εξέλιξη τα έργα οδικής ασφάλειας στο τμήμα Ανήλιο -Τσαγκαράδα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας…

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer 2022

Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2022 Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με το μήνυμα…

Ανάπλαση εισόδων του Αλμυρού με χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Δελτία Τύπου

Αλλάζει όψη η είσοδος του Αλμυρού και κοινόχρηστοι χώροι της πόλης, με…

Το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά διασώζει και αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Tο ιστορικό Ελληνομουσείο Ζαγοράς, το σχολείο όπου φοίτησε ο εθνομάρτυρας και πρόδρομος…

Back To Top