skip to Main Content

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες. Απαντά για τα έργα που πρότειναν οι χάρτες κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων και ποια από αυτά υλοποιήθηκαν και δίνει απαντήσεις για τον λόγο που άνοιξε το θυρόφραγμα της Κάρλας, με αποδέκτη τον Παγασητικό.

«Ακόμη και οι λάτρεις των fake news, αναγνωρίζουν ότι κάναμε την Μαγνησία ορατή στην Ευρώπη με μεγάλα έργα που ενίσχυσαν την τουριστική προβολή και την ασφάλεια των επισκεπτών. Με έργα αλλάξαμε τις ζωές των ανθρώπων σε κάθε χωριό. Εγινε ο Νομός σημείο αναφοράς με πραγματικά έργα και όχι με ψέματα, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη σε συνέντευξή της στα gegonota.news. «Δεν περίμενα ποτε ότι επάνω σε συντρίμμια που προκάλεσε μια θεομηνία, θα υπήρχε τόση κτηνωδία. Εδώ, καταστράφηκαν ζωές, πέθανε κόσμος και εξαφανίστηκαν ολόκληρα χωριά και υπάρχουν άνθρωποι που απαιτούν να στήσουν τα κεφάλια μας στις γκιλοτίνες γιατί βλέπουν στα πρόσωπά μας την αποκλειστική ευθύνη των επιπτώσεων ενός φαινομένου που δεν έχει υπάρξει ξανά στη χώρα. Δεν ξέρω πόσες φορές να επαναλάβω ότι όλα τα έργα που κατασκευάσαμε άντεξαν στη θεομηνία και εάν κάποιοι θέλουν γκιλοτίνες να είναι βέβαιοι και θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη εάν με ένα μαγικό ραβδί γίνονταν όλα όπως πριν».

Συνέντευξη: Κατερίνα Τασσοπούλου

Η Μαγνησία άλλαξε μετά την θεομηνία και μαζί με τον κατεστραμμένο τόπο αλλάξαμε όλοι θεώρηση για το τι σημαίνει να μην υπάρχουν μέτρα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα. Γιατί ενώ οι χάρτες πλημμυρών ηταν γνωστοί από το 2017 , δεν λήφθηκαν μέτρα;

Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά μου λέτε πως δεν πήραμε μέτρα προστασίας και αυτό δεν το δέχομαι.

Οι χάρτες πλημμυρών που αφορούν όλο τον Θεσσαλικό χώρο είναι όντως γνωστοί από το 2017 και κατατεθειμένοι για έρευνα και εφαρμογή έργων. Τα έργα στη Μαγνησία που ήταν άμεσης ανάγκης και προτεραιότητας δρομολογήθηκαν όπως στον Ξηριά Αλμυρού και Ξηριά Βόλου. Και στο πλέον όμως προηγμένο κράτος, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, έργα που απαιτούν δισεκατομμυρια σε απαλλοτριώσεις, ξήλωμα αυθαιρεσιών , αλλαγές σε όλο τον χάρτη μιας μεγάλης περιφέρειας, δεν ξέρω εάν γίνονται σε έξι χρόνια. Ίσως και να γίνονται και εάν το έχετε επιβεβαιώσει να με ενημερώσετε. Σας εξηγώ πως ο νούμερο ένα κίνδυνος αντιμετωπίστηκε άμεσα, με βάση τα στοιχεία που μας παραδόθηκαν. Μην ξεχνάτε πως εμείς με τα δικά μας στοιχεία και δεδομένα συμβάλλαμε στην δημιουργία των χαρτών. Η χώρα όμως που πέρασε χρεωκοπία δεν έχει αμέτρητα δισεκατομμύρια για να χρηματοδοτεί έργα και μάλλον ξεχνάτε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είναι η μόνη Περιφέρεια που έχει ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων . Διεκδικήσαμε κονδύλια και κατασκευάσαμε έργα προτεραιότητας και αυτά τα κονδύλια μπορεί να δόθηκαν και εις βάρος άλλων Νομών όπου και εκεί άνθρωποι ζουν. Δεν δέχομαι να υποστηρίζει κανείς πως αδιαφορήσαμε απλά και μόνο γιατί αναζητούνται Ιφιγένειες.

Δηλαδή, υποστηρίζετε πως όλα λειτούργησαν άψογα; Πως ήμασταν οχυρωμένοι;

Να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Εμείς σαν περιφερειακή αρχή-σωστό ή λάθος ας το κρίνουν οι πολίτες-αποφασίσαμε πως προέχει για να αναπτυχθεί ο Νομός, να στηρίξουμε με αντιπλημμυρικά έργα κάθε περιοχή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν πως το Πήλιο είναι σαθρό, «σέρνει», όπως λένε οι τεχνικοί. Εκεί, χρειάστηκε διαφορετική τεχνική προσέγγιση στα έργα και διαφορετική στον Αλμυρό ή τον Ρήγα Φεραίο. Δεν είναι όλες οι περιοχές γεωμορφολογικά ίδιες.

Κατασκευάσαμε σε όλο τον Νομό δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα και στηρίξαμε τους μικρούς δήμους που δεν είχαν ευρώ στα ταμεία. Τα νεα έργα του κεντρικού άξονα στο Πήλιο έμειναν αθικτα από την θεομηνία και η Κάρλα ανταποκρίθηκε στον όγκο του νερού . Για να είμαστε οχυρωμένοι με τους όρους που θέτετε εσείς το ζήτημα πρέπει να γκρεμίσουμε το βουνό και το ξαναφτιάξουμε . Θεοί δεν είμαστε και στην διοίκηση σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις έργων δεν είμαστε μόνοι μας . Υπάρχει κράτος και δήμοι και επειδή θα ρωτήσετε τι έκανε το κράτος και τι έκαναν οι δήμοι , θα σας απαντήσω πως ξέρω τι κάναμε εμείς. Το κράτος κρίνεται, οι δήμοι κρίνονται και εμείς κρινόμαστε.

Η Εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε ωστόσο σας στοχοποιεί για πράξεις και παραλείψεις.

Η αλήθεια είναι πως η ανακοίνωση για την εισαγγελική έρευνα του Αρείου Πάγου ήρθε σε μια στιγμή που ήμουν σε ένα σπίτι πολίτη κάπου στη Ζαγορά, το οποίο κρεμόταν στον γκρεμό. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως είναι άδικο να μπαίνει μπροστά σου ένα τζάμι καχυποψίας και σε δευτερόλεπτα άλλαξα γνώμη. Η έρευνα πραγματικά θα αποδείξει όσα υλοποιήσαμε για να πειστεί και με την εισαγγελική «βούλα» και ο τελευταίος πολίτης.

Ξέρω πως δεν πείθονται και δεν θα πειστούν άνθρωποι που έχουν τσακωθεί με την πραγματικότητα. Εγώ πάντως τα έχω καλά με την αλήθεια και αυτή η αλήθεια θα πάρει διαστάσεις εκτός του κλειστού κύκλου του Νομού και αυτό με ανακουφίζει. Θέλω να ελεγχθεί και ο τελευταίος πάσσαλος.

Συμφωνήσατε να ανοίξει το θυρόφραγμα της Κάρλας;

Στην μεγάλη κρίση δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Γίνεται ότι είναι αναγκαίο για να σωθούν ζωές και περιουσίες. Όταν η λύση είναι μια και καμία άλλη, δεν υπάρχουν περιθώρια. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή και για την σωτηρία του Παγασητικού δεν χρειάζεται να κάνουμε πλειοδοσία.

Σας κατηγορούν ότι εμφανίζεστε ως «θύμα» μετά τις πλημμύρες και θέλετε να πετάξετε όλες τις ευθύνες από πάνω σας.

Η ευθύνη μου είναι να βρίσκομαι 24ωρες το 24ωρο σε όλο τον Νομό και εάν φοβόμουνα να αναμετρηθώ με όσα έχουν συμβεί δεν θα ήμουν σε κάθε χωριό. Θύματα είναι οι άνθρωποι που έχασαν περιουσίες και καταστράφηκαν, θύματα είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Εδώ, έχει χαθεί και το νόημα των λέξεων. Θύματα είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν χωράφια να παράγουν. Το θύμα δεν θα το έκανα ποτέ,  αλλά εγώ και ο περιφερειάρχης βρισκόμαστε στο στόχαστρο λυσσώδους επίθεσης με fake news, με περίσσευμα χυδαιότητας. Επέλεξα να μην υποκύψω στον πειρασμό της απάντησης με την ίδια τακτική, και κατακρίνω τον εαυτό μου που δεν το έχω τηρήσει όσο πρέπει . Συνεχίζουμε πάντως το έργο μας στο πεδίο, γνωρίζοντας ότι κριτής της προσπάθειάς μας είναι οι πολίτες και δεν έχω άλλη αντίληψη για το τι σημαίνει προσφορά.

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top