skip to Main Content

Συνεδρίασε το 1ο Σ.Ο.Π.Π. εν όψει της αντιπυρικής περιόδου (video)

Μέσω τηλεδιάσκεψης,  πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11-04-2022, η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κας Κολυνδρίνη Δωροθέας.

Σκοπός της  πρώτης ειδικής συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κος Τέας Ιωάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Μόρας Αθανάσιος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Σποράδων κ. Ζλατούδης, εκπρόσωποι των Δήμων της Π.Ε.Μ.Σ.  εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας,, του Στρατού , της Αεροπορίας, του Λιμεναρχείου, των Δασικών Υπηρεσιών, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, εθελοντικές ομάδες και η ΔΕΔΔΗΕ.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης της  Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κα  Κολυνδρίνη Δωροθέα ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι απαραίτητη είναι η συνέχιση της συνεργασίας όλων των φορέων και να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα όποια θέματα, που ελπίζουμε να μην ανακύψουν, ενόψει της θερινής περιόδου. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες που αφορούν στην Ηπειρωτική Μαγνησία και στα νησιά σε σχέση με αποψιλώσεις, καθαρισμό χόρτων, ρείθρων ,καθαρισμοί ρεμάτων κ.λ.π., από τις οποίες έχουν ήδη ορισμένες ολοκληρωθεί. Παράλληλα, είναι αναγκαία η αντίστοιχη δράση των Δήμων και των Δασικών Υπηρεσιών για τον καθαρισμό χόρτων, αποψίλωσης και απομάκρυνση ξηρής φυτικής βιομάζας σε νησίδες ή πλησίον δασικών εκτάσεων και σε πάρκα, κατασκηνώσεις κλπ.

Ενεργοποιήθηκαν τα Μητρώα Μηχανημάτων για καθαρισμό χόρτων ρείθρων και ήδη γίνονται αντίστοιχες εργασίες και καθαρισμού ρεμάτων σε όλη την ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και είναι απολύτως αναγκαία η συμβολή τους στην αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτου γεγονότος. Άμεσα θα αποσταλεί έγγραφο στους Δήμους για την επικαιροποιήθηκε των μνημονίων ενεργειών και δράσεων,, καθώς και σχετικό έγγραφο προς όλους τους φορείς στο οποίο θα επικαιροποιούνται τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Στις Δασικές Υπηρεσίες θα ζητηθεί με σχετικό μας έγγραφο τυχόν επικαιροποίηση των δασικών χαρτών, διότι είναι αναγκαία σε περίπτωση προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση και εν γένει δασικά  οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Επιπλέον, οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώσουν τις κατασκηνώσεις να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες (καθαρισμό χόρτων, αποψίλωσης και απομάκρυνση ξηρής φυτικής βιομάζας , κλπ) στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων επισήμανε ότι οι διαθέσιμοι πόροι και η χρηματοδότηση είναι ελάχιστοι προς τις Δασικές Υπηρεσίες, γεγονός που καθιστά δύσκολο έως αδύνατο  τον καθαρισμό χόρτων, αποψίλωσης και απομάκρυνση ξηρής φυτικής βιομάζας στις δασικές εκτάσεις.

Συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την οργανωμένη- προληπτική απομάκρυνση κατοίκων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς τηρώντας πάντα τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

Τονίστηκε η σημαντικότητα της δράσης και της συνδρομής των εθελοντικών ομάδων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για τον σχεδιασμό των δράσεων τους για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Κλείνοντας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της Γ.Γ.Π.Π. θα πρέπει να ακολουθήσουν και δύο ακόμη ειδικές συνεδριάσεις του Σ.Ο.Π.Π., όπου θα συζητηθούν θέματα υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ενέργειες για την πρόληψη πυρκαγιών σε περιοχές που τα επόμενα 24-ωρα έχουν αυξημένη επικινδυνότητα και θέματα σχετικά με την αναγγελία Πυρκαγιάς -Άμεση Κινητοποίηση και Συντονιστικές οδηγίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Σχετικά Νέα

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Τοπία της Μαγνησίας” στο Βόλο (video)

Δελτία Τύπου

Το Τμήμα Τουρισμού-Πολιτισμού Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων σε συνεργασία με…

Νέα σύμβαση 500.000 ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ρέματα στον Άγιο Ιωάννη, στο Κεραμίδι και στο Καμάρι του Δήμου Ρήγα…

Βελτίωση αγροτικών δρόμων μήκους 10 χλμ σε Ζαγορά, Πουρί και Μακρυρράχη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτία Τύπου

Την αγροτική οδοποιία σε Ζαγορά, Πουρί και Μακρυρράχη, σε συνολικό μήκος άνω…

Νέο έργο 1,7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην περιοχή του Κισσού

Δελτία Τύπου

Νέο έργο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας την ευρύτερη περιοχή του…

Back To Top