skip to Main Content

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα

20.08.21

Άρθρα

Πριν από λίγες ημέρες η φωτογραφία με τους μαχητές, που κάθονται σε ένα δωμάτιο του προεδρικού παλατιού στην Καμπούλ έκανε το γύρο του κόσμου. Ανατρίχιασε και προβλημάτισε τη συντριπτική πλειοψηφία των αρχών και των κατοίκων του πλανήτη μας. Μετά από είκοσι χρόνια αποχωρούν οι δυτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, επανέρχεται στο καθεστώς των Ταλιμπάν και αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τους κατοίκους του, τις γυναίκες στη χώρα και τα δικαιώματά τους. Η αποχώρηση όμως των δυτικών στρατευμάτων ανατρέπει όλο την κοινωνική ισορροπία που δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στο Αφγανιστάν.  Οι σπαρακτικές εικόνες του αεροδρομίου της Καμπούλ αναδεικνύουν αυτό που όλοι φοβόμαστε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θέση της γυναίκας και ο αξιακός κώδικας στη χώρα κινδυνεύουν.  Μία κατάκτηση αιώνων και με ατελείωτους κοινωνικούς αγώνες καταρρέει και θα απολεσθούν ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα. Η τοπική κοινωνία κινδυνεύει να απολέσει την αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό, την ισότητα των φύλων και την φιλία μεταξύ των αυτοχθόνων κατοίκων και των φυλετικών, εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου και ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Από εκεί προκύπτει ο οικουμενικός τους χαρακτήρας. O σεβασμός και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και αξιών και του κράτους δικαίου αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόμος και η απόγνωση των γυναικών και των πολιτών που συνεργάστηκαν με τη Δύση τα προηγούμενα χρόνια, καθώς  νιώθουν ότι τα όνειρά τους να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να δημιουργήσουν τη δική τους οικογενειακή και επαγγελματική ζωή διαλύονται. Οι Ταλιμπάν ήδη ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν το «νόμο της Σαρία» και στην προηγούμενη θητεία τους παρακολουθούσαμε εμβρόντητοι  δημόσιες εκτελέσεις δολοφόνων και μοιχών.

Οι γυναίκες αλλά και ορισμένες κοινωνικές ομάδες θα έχουν εφεξής μεσαιωνική αντιμετώπιση. Οφείλουμε να σταθούμε κοντά τους νέα δύσκολα δεδομένα της περιοχής και να μη μείνουμε αμέτοχοι παρατηρητές.

Παράλληλα, ένα νέο κύμα προσφύγων αναμένεται να κινηθεί δυτικά προς τις γείτονες του Αφγανιστάν χώρες, την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι προετοιμασμένη να στηρίξει τους πρόσφυγες συντεταγμένα και οργανωμένα. Οι αρχές και οι αξίες μας μας επιβάλλουν να δράσουμε και να μην παρακολουθούμε ένα νέο μεταναστευτικό φαινόμενο. Οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν πρέπει να στηριχθούν εμπράκτως  για να μπορούν να φροντίσουν τους πρόσφυγες επαρκώς.

Μετά την αποχώρησή της Δύσης από το Αφγανιστάν δεν τελειώνει η ευθύνη μας. Τώρα είναι η ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονται ακόμη περισσότερο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κοινό, παναθρώπινο και οικουμενικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να περιχαρακώνονται στα σύνορα των κρατών.

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top