Εισερχόμενοι πλέον στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα διακρίνουμε ότι το επίπεδο ανάπτυξης και προόδου κάθε σύγχρονης κοινωνίας κρίνεται, σε μεγάλο βαθμό, από τη θέση και το ρόλο της γυναίκας, σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.
Σήμερα συζητάμε σε διεθνές επίπεδο για ευκαιρίες εδραίωσης και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Κι αυτό αποτελεί από μόνο του ένα δείγμα εξέλιξης, αν αναλογιστούμε ότι πριν από λίγες μόλις δεκαετίες ο προβληματισμός μας εξαντλούνταν στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικών πλαισίων που να κατοχυρώνουν βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Οι κοινωνίες μας κατάφεραν να κάνουν σημαντικά βήματα μπροστά στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων. Οι γυναίκες έχουν βγει πλέον από την απομόνωση και το περιθώριο. Απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις επιστήμες, στον αθλητισμό στην οικονομία, στην πολιτική. Ανέπτυξαν δράση και διακρίθηκαν σε τομείς που μέχρι πρότινος οι άνδρες είχαν την αποκλειστική κυριαρχία.
Παράλληλα, ωστόσο, με αυτές τις κατακτήσεις, πολλαπλασιάστηκαν και οι απαιτήσεις της κοινωνίας από τη σύγχρονη γυναίκα, που οφείλει σήμερα να είναι ταυτόχρονα μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη, αλλά και ενεργός πολίτης με παρουσία και συμμετοχή στα κοινά. Ένα πολυσύνθετο πλέγμα ρόλων, αντικρουόμενων πολλές φορές, στους οποίους καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί με την ίδια επιτυχία.
Οι σύγχρονες προκλήσεις δεν αφορούν μόνο στις ίδιες τις γυναίκες αλλά το σύνολο της κοινωνίας μας. Αφορούν στην πολιτεία και την υποχρέωσή της να δημιουργεί δομές και θεσμικά πλαίσια για τη στήριξη της γυναίκας και την εξασφάλιση συνθηκών πραγματικής ισότητας. Αφορούν σε τελευταία ανάλυση στον τρόπο που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε και αξιολογούμε το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την Ισότητα των Φύλων, που στηρίζεται στους άξονες της ευρωπαϊκής στρατηγικής, πέραν της στόχευσης στην καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, δίνει έμφαση στη γυναικεία εργασία/επιχειρηματικότητα και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής/ προσωπικής ζωής.
Οι δύο βασικοί ανασταλτικοί λόγοι της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας αποτελούν πρώτον η ανισορροπία στο συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με βασικό παράγοντα την ανεπάρκεια στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών και δεύτερον η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση της επένδυσης.
Με την έξαρση της πανδημίας και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων με την δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για την τηλεργασία και την ενθάρρυνση αυτής, δίδεται πλέον η δυνατότητα πλέον να εργάζονται από το σπίτι χωρίς να παραμελούν τα οικογενειακά τους καθήκοντα. Η τεράστια αυξητική τάση που παρουσιάζει ο ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με τις online αγορές αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για μια νεοσύστατη εταιρεία να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί παρέχοντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μειώνοντας έτσι σημαντικά την αβεβαιότητα που βιώνουν πλήθος γυναικών. Εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλει σημαντικά στην καινοτομία, την απασχόληση και τη δημιουργία πλούτου σε όλα τα οικονομικά συστήματα.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας την τελευταία διετία που σημαδεύτηκε από την πανδημία προσπάθησε με στοχευμένες δράσεις να στηρίξει μεταξύ άλλων τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με εργαλεία τομές για τη ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση αυτών. Με τα προγράμματα «Επενδύω» για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και «Επανεπενδύω» για τις ήδη λειτουργούσες, προσπαθήσαμε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό κλίμα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μεταξύ αυτών και τη γυναικεία, και την υποστήριξη υπαρχουσών επιχειρήσεων κατά την έναρξη της περιόδου του κορονοιού. Στο πρόγραμμα «Επενδύω» εντάχθηκαν 373 θετικά αξιολογημένες προτάσεις, που κατέθεσαν νεοσύστατες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση 53 εκατ. ευρώ και στο πρόγραμμα «Επανεπενδύω» ενετάχθησαν τελικώς 210 επενδυτικές προτάσεις υφιστάμενων επιχειρήσεων με χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με χρηματοδοτικό εργαλείο ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ υποστηρίξαμε τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας. Τέλος αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας εκπονήσαμε και υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Ανάσα» ποσού 30 εκατ. Ευρώ, δίδοντας ανάσα ρευστότητας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού. Όπως είναι κατανοητό, κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, καθώς εργάστηκαν οι συμβουλευτικές εταιρίες, τα λογιστικά γραφεία και όλοι οι άνθρωποι που ετοίμαζαν τους φακέλους, με ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή και συμβολή του γυναικείου φύλου. Από τις 1.003 αιτήσεις ένταξης όλων των πληττόμενων κλάδων στη Θεσσαλία, η μεγαλύτερη ενίσχυση δόθηκε σε τομείς που διακρίνεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα όπως τα τουριστικά καταλύματα, τα ξενοδοχεία καθώς και η εστίαση. Μέχρι δε τα τέλη του τρέχοντος έτους ξεκινάει ο δεύτερος κύκλο του προγράμματος με παρόμοια χαρακτηριστικά ποσού ύψους 20 εκατ. ευρώ με την ονομασία «Ανάσα 2» προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες θεσσαλικές επιχειρήσεις, όπου μεταξύ άλλων θα ενισχυθεί και θα στηριχθε΄΄ι σημαντικά η γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν παραλείπουμε να υποστηρίζουμε και τα μείζονα κοινωνικά που ενδέχεται να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα της μία γυναίκα και για το λόγο αυτό παρατείναμε έως το τέλος του 2022 τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας 5 Δομών για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Είμαστε εμπράκτως δίπλα στις γυναίκες για να μειώσουμε την έμφυλη βία, να τις συμβουλεύουμε και να εξαλείψουμε το φόβο προκειμένου να έχουν μία καλύτερη ζωή. Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Θεσσαλίας με μεθοδικότητα, πίστη και όραμα αγωνίζεται για μία κοινωνία με λιγότερες διακρίσεις και ανισότητες και την παροχή ίσων ευκαιριών.
Επιπρόσθετα συνεχίζεται η δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 8,5 εκατομμύρια ευρώ τα νέα προγράμματα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2021-2022» και «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2021-2022, ΑμΕΑ».
Συμπερασματικά, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί μια σημαντική προοπτική και μια βιοποριστική λύση για τις γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα. Έχουμε χρέος με δράσεις και θεσμικές τομές να τη στηρίξουμε και να την αναπτύξουμε