O Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος- Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας διοργάνωσε το 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας στις 04-06 Νοεμβρίου 2022 στον Βόλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, σε συνδιοργάνωση με οχτώ Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όλες τις ογκολογικές κλινικές της χώρας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το Πανελλήνιο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας αποτελεί θεσμό και είναι το 9ο που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την ενημέρωση στην φροντίδα ογκολογικών ασθενών παρουσιάστηκαν όλες οι σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις από επιστήμονες του τομέα της υγείας και πανεπιστημιακοί στην Ογκολογία.
Κατά την έναρξη του Συμποσίου η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ Δωροθέα Κολυνδρίνη χαιρέτισε εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας τους συμμετέχοντες, ενώ ανέλαβε το ρόλο της συντονίστριας κατά την πρώτη απογευματινή διάλεξη του Συμποσίου.

Αναλυτικά ο χαιρετσιμός της:
“Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο Βόλο, τη Μαγνησία μας , που για πρώτη φορά φιλοξενεί έναν «θεσμό» πλέον στο πεδίο της Ιατρικής στη χώρας μας και συγκεκριμένα το 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας.
Βιώσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως τη σημαίνουσα και μοναδική αξία της υγείας, της προστασίας, της πρόληψης, της έρευνας και είμαι βέβαιη ότι με τις τοποθετήσεις και ομιλίες σπουδαίων επιστημόνων στο παρόν συμπόσιο θα γίνουμε κοινωνοί για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ογκολογίας και στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της ασθένειας, στα πλαίσια πάντοτε της διαρκούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
Ως περιφερειακή αρχή διαχρονικά παραμένουμε αρωγοί και συμπαραστάτες συνεδρίων που με την πανελλήνια εμβέλειά τους αναδεικνύουν την αξία της υγείας, την επιμόρφωση και ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τη δύναμη της έρευνας για την εξέλιξη της επιστήμης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού ενίσχυσε το κρατικό σύστημα υγείας με περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, για νέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία και για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Ενδεικτικά για τη Μαγνησία σας αναφέρω τη θωράκιση του Νοσοκομείου Βόλου με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής χειρουργικής αίθουσας σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ενισχύθηκαν οι δομές ΤΟ.Μ.Υ., εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ η προμήθεια ασθενοφόρων για το Ε.Κ.Α.Β. και δόθηκαν σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας Σκιάθου και τα σύγχρονα Περιφερειακά Ιατρεία Σούρπης και Καναλίων. Αυτά είναι έργα ουσίας για τις δομές υγείας για να ανταπεξέλθουν στη σύγχρονη εποχή, παρόλο που δεν είμαστε αρμόδιοι για τη λειτουργία τους.
Με την εμφάνιση της πανδημίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την 5η ΥΠΕ, το Πανεπιστήμιο και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναδιαμόρφωσε γρήγορα τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αποκλειστικά για τις ανάγκες αντιμετώπισης του covid-19 σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειες, το ΕΚΑΒ και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ καθώς και για προσλήψεις υγειονομικών με πλήρη μισθοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου καθώς και την Πρόεδρο-Φίλη της Οργανωτικής Επιτροπής Αικατερίνη Χαρανά για την τιμή που μου κάνουν να με ορίσουν ως συντονίστρια στο Συμπόσιο και να μου αναθέσουν τον τιμητικό ρόλο να παρευρίσκομαι στο πάνελ με έναν άνθρωπο που γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε άριστα, που τιμά την τοπική μας εκκλησία και έχει να επιδείξει σπουδαίο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο.
«Αρκεί σοι η χάρις μου. Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται». Στη δεύτερη προς Κορίνθιους Επιστολή του ο Απόστολος Παύλος μας αποκαλύπτει την απάντηση του Θεού στον ίδιο και στο βασανιστικό ερώτημα των ανθρώπων «δια τι ασθενούμε»… Φεύγοντας από συμπόσιο εύχομαι να έχουμε προσεγγίσει και την απάντηση στο Πώς δυνάμεθα να ιαθούμε!”