skip to Main Content

Υπό την προεδρία της Κολυνδρίνη συντονισμός φορέων της Μαγνησίας για το σχέδιο «Εγκέλαδος»

13.11.20

Μαγνησία

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλίας κ.κ. Μόρα και Ιγγλέση, των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Κίτσιου, Ζλατούδη και Ζώγα, εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, των Δημάρχων Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, των εκπροσώπων της Ε.Ο.Δ. Μαγνησίας, της Ε.Ο.Α.Ε.Π.Π. και του ΣΥ.Ρ.ΜΑ., συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 13.11.2020 το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συντονισμού και της επίβλεψης του έργου της πολιτικής προστασίας για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών, της καταγραφής των δεδομένων και της επισήμανσης των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.
Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι προσφάτως ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση των Σεισμών με την κωδική ονομασία «Εγκέλαδος».
Ως Περιφέρεια, και ειδικότερα ως Π.Ε. Μαγνησία κ Σποράδων βάσει του σχεδίου αυτού συγκλήθηκε το παρόν Σ.Ο.Π.Π. (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) της Μαγνησίας και Σποράδων με στόχο το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για άμεση απόκριση στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και προκειμένου να επισημανθούν οι ενέργειες ετοιμότητας τις οποίες οφείλουμε να έχουμε ολοκληρώσει, προκειμένου αν και όταν εκδηλωθεί σεισμός να είναι οι αρμόδιοι καθόλα έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουν.
Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Μαγνησίας και των Σποράδων είναι μία σεισμογενής περιοχή και μετά και τον πρόσφατο σεισμό της Σάμου επιβάλλεται να είμαστε συντονισμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο σεισμικό φαινόμενο, που όλοι απευχόμαστε. Ως ΠΕΜΣ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από την πλευρά μας και παρόλο που ο ρόλος μας βάσει του Σχεδίου, είναι κυρίως συντονιστικός, βρισκόμαστε και πρακτικά σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί έγγραφο προς όλους τους Δήμους της Μαγνησίας και Σποράδων με σκοπό από την πλευρά τους να συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για κάθε Δήμο. Το σχέδιο αυτό ενδεικτικά θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων α) τη προσωρινή/αμεση στέγαση των πληγέντων σε τουριστικά καταλύματα, τουριστικούς χώρους κλπ, β) τον προσδιορισμό και την οργάνωση των υπαίθριων χώρων ικανών για την διαβίωση των πληγέντων μετά από σεισμό (χώρος καταυλισμού), γ) την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών κ.α.. Για το λόγο αυτό ο κάθε Δήμος οφείλει να συστήσει Ομάδα Εργασίας που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης και με τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων της κάθε περιοχής. Μετά την εκπόνηση των σχεδίων δράσης θα επαναληφθεί συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. για να συζητηθούν πρακτικά θέματα που θα έχουν στο μεταξύ προκύψει και οφείλουν να διευκρινιστούν.
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ισχύουν για τις έκτακτες ανάγκες σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούνε. Οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους, στάθηκαν κυρίως στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους Δημάρχους των Σποράδων για τη δυσκολία της προσβασιμότητας στα νησιά, που δυσχεραίνουν τη μετάβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top