skip to Main Content

covid 19 vs anticovid

09.12.20

Άρθρα

Ο ιός που κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, οι ψεύτικοι από τη μία νεκροί, αλλά και οι νεκροί που μας κρύβουν από την άλλη, οι γιατροί-ηθοποιοί, η καρτουνοποίηση ανθρώπων που προσπαθούν να μας πείσουν για όσα δε γνωρίζουμε, η πρόθεση του Μπιλ Γκέιτς να μας τσιπάρει, το ήδη έτοιμο εμβόλιο που θα κάνει πλούσιους κάποιους και αρκετές, ακόμα πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας κατακλύζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα social media – σε ορισμένες περιπτώσεις και κάποια ΜΜΕ. Είχα την ελπίδα ότι η πανδημία θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στην επιστήμη, αλλά, όπως αποδεικνύεται, η πρωτοφανής παγκόσμια συνθήκη φόβου που εμφανίζεται ως “παληκαριά” καλλιεργεί το έδαφος για να ανθίσουν η δεισιδαιμονία και ο ανορθολογισμός.
Μία από τις κυρίαρχες αφηγήσεις που διαδόθηκε ευρέως στους κόλπους των συνωμοσιολόγων βασιζόταν στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση και οι επιστήμονες ψεύδονταν για τον αριθμό των νεκρών, προκειμένου να μας «κλειδώσουν μέσα». Στα κοινωνικά δίκτυα σέρνονταν επί εβδομάδες δήθεν αποκαλύψεις γιατρών και νοσηλευτών ότι δεν υπάρχουν ασθενείς με Covid και ότι όλα αυτά δεν είναι παρά τηλεοπτικό σόου. Παρότι η φημολογία δεν στηριζόταν σε οποιοδήποτε στοιχείο, συνέχιζε να ισχυροποιείται, θεμελιωμένη στα συναισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας που ήταν διάχυτα στην ελληνική κοινωνία. Οι τίτλοι «κάτι μας κρύβουν» και «δείτε το πριν το κατεβάσουν» δεν περιορίζονταν πια σε περιθωριακά sites αλλά αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης στα WhatsApp, στα Ζoom και στα τηλεφωνήματα με συγγενείς και φίλους. Και ίσως οι φήμες αυτές να μην απάλυναν το αίσθημα του φόβου αλλά δημιουργούσαν μια ψευδαίσθηση γνώσης και ελέγχου της κατάστασης.
Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων, το κέντρο βάρους των ισχυρισμών μετατοπίστηκε στο αντίθετο άκρο: οι Αρχές μάς κρύβουν τα πραγματικά κρούσματα και θύματα προκειμένου να επαναλειτουργήσει η οικονομία. Αρκετοί χρήστες των social media, μάλιστα, διακινούσαν αμφότερες τις φήμες. Άνοιξαν τα σύνορα και να τι έγινε! Τι ήρθε, ρε παιδιά, από τα σύνορα ; Αυτό που δεν υπάρχει;
Αντίστοιχα, ορισμένοι απ’ όσους οχυρώθηκαν αρχικά πίσω από την παραδοχή ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη δεν άργησαν να υιοθετήσουν τις εισαγόμενες «αποκαλύψεις» για την εργαστηριακή προέλευση του ιού. Χωρίς, βέβαια, να εξηγούν γιατί αυτοί που οργάνωσαν μια τόσο δαιμόνια επιχείρηση επιμόλυνσης του παγκόσμιου πληθυσμού δημιούργησαν τελικά έναν τόσο ανίσχυρο, κατά τους ίδιους , ιό που προκαλεί ένα απλό κρυολόγημα.
Εξηγήσεις δεν λάβαμε ούτε απ’ όσους αναπαράγουν «μαγικούς» τρόπους αντιμετώπισης του –ανύπαρκτου, για να μην ξεχνιόμαστε, ιού– με σκόρδα, κολόνιες, κρέμες εντριβής και στοματικά διαλύματα! Αόρατες δυνάμεις, υπόγειες στοές, ακόμα πιο υπόγειες λέσχες επιρροής, αλλά και το ίδιο το απόλυτο μεγαλείο του ελληνισμού, τίποτα δεν έχει γλιτώσει από τη συνωμοσιολογική πυρά που καίει ακόμα και τον πιο νουνεχή εγκέφαλο.
Όσοι σκόπιμα διαδίδουν fake news, ενώ γνωρίζουν τον κίνδυνο που επιφυλάσσουν στο κοινό, είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία, ειδικά σε περιόδους σαν αυτή!
Πριν αφεθούμε, στην παραδοχή ότι, όσο διαδίδεται ο ιός, θα διαδίδονται και οι θεωρίες συνωμοσίας, ας προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στην παραπληροφόρηση. Έστω και ατομικά. Ας δείξουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, στη λογική και στην έγκυρη γνώση. ΠΡΙΝ , ΛΟΙΠΟΝ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΣΑΣ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ (!) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΡΙΝ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ , ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΤΕΥΧΟΜΑΙ, ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕ ΘΑΛΑΜΟ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΝΑ ΝΟΣΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΠΑ Ή ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ, ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΟ ΝΟΣΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΣΑΣ, ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟ Ή ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΔΟΥΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΙΤΑΛΙΑΣ (ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ Ο ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ) ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΣΑΣ ΣΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ! ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΥΝΕΧΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΣΣΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥΣ! ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ! ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ!

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top