skip to Main Content

H Δωροθέα Κολυνδρίνη στο Ράδιο ΕΝΑ μιλάει εφ ‘ ολης της ύλης

14.12.20

Μαγνησία

Δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή της προς το πρόσωπο του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Φώτη Σερέτη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, αναφερόμενη αφενός μεν στην εξαίρεση της Θεσσαλίας από τη δωρεά κλινών ΜΕΘ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι αφετέρου δε στις σημαντικές παραλείψεις για την ανακατασκευή της στέγης στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Η κ. Κολυνδρίνη υπογράμμισε πως ο καθένας κρίνεται στις δυσκολίες , ενώ έθιξε και όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στη Μαγνησία, με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και όλα όσα πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν.

Ενόχληση για την εξαίρεση της Θεσσαλίας από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Η Αντιπεριφερειάρχης δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τις κινήσεις του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ για την δωρεά κλινών ΜΕΘ , από την οποία εξαιρέθηκαν πλήρως τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και «πήγαν» όλα στη Στερεά Ελλάδα.
«Όταν εξασφαλίζονται από το Ίδρυμα Νιάρχος κλίνες ΜΕΘ και δεν έρχεται καμία στη Θεσσαλία και πάνε όλες στην Στερεά Ελλάδα, δεν είναι θέμα αντιπαλότητας, αλλά προκύπτει θέμα αλήθειας και αντικειμενικότητας.
Είναι ψευδές το επιχείρημα που χρησιμοποιείται από την Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ ότι το Ίδρυμα αποφάσισε που θα δημιουργηθούν οι κλίνες, για να δικαιολογηθεί μία κατάσταση. Όταν η Θεσσαλία «βράζει» από κρούσματα, έχει φτάσει στα όριά της από κλίνες ΜΕΘ, εκείνη την ώρα βρίσκεις το λιγότερο κακό επιχείρημα για να μην ξεσηκώσεις θύελλα αντιδράσεων εναντίον σου.
Δεν μπορεί το Ίδρυμα να επιλέξει. Έχει υγειονομικά κριτήρια αυτός που χρηματοδοτεί; Τα υγειονομικά κριτήρια και την αλήθεια των αναγκών έχει αυτός που διοικεί τον συγκεκριμένο τομέα. Είναι σαν να λέει ο Περιφερειάρχης θα κανονίσω εγώ που θα πάνε οι γιατροί, μέσω του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούμε . Δεν θα ήταν άκαιρο και άκυρο να το κάνει; Ξέρει ο Περιφερειάρχης που χρειάζονται γιατροί και τι ειδικότητες;
Είναι σαν να μου δώσει το Υπουργείο χρήματα και να αποφασίσει ποιο έργο θα κάνουμε. Δεν ξέρει, εμείς καταθέτουμε ανάγκες και αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται.
Με την κοινή λογική και χωρίς να ξέρω κάτι αλλά από αυτά που βλέπω, διαβάζω και αντιλαμβάνομαι καταλαβαίνει κανείς πως δεν ήταν εντολή και επιθυμία του Ιδρύματος ούτε νομίζω το Ίδρυμα ασχολείται που θα πάει η ΜΕΘ. Το ενδιαφέρει να κάνει τη χρηματοδότηση και να πιάσουν τόπο. Αυτή τη φορά η Θεσσαλία είναι εκτός.
Είμαι πάρα πολύ ενοχλημένη από αυτή την εξαίρεση και είμαι ενοχλημένη σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ από το γεγονός ότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Βλέπουμε τις κακές εξελίξεις της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα και τρέχουν από πίσω τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.
Συνέχισε δε τη σκληρή κριτική της και στο θέμα της στελέχωσης των Νοσοκομείων από χρήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δείχνοντας πάλι ως υπεύθυνο τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ. «Όταν ο Περιφερειάρχης έχει βγάλει χρήματα από τον Γενάρη και είναι χρήματα αμιγώς για την υγεία σε επίπεδο μηχανημάτων και νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και τρέχουμε όταν έχουν φτάσει στο πικ τα κρούσματα. Ο καθένας κρίνεται στις δυσκολίες. Στη λαδιά της θάλασσας κι εγώ μπορώ να πάρω το καράβι και μια χαρά θα το πάω. Εδώ οι ισορροπίες είναι κρίσιμες, είναι ζωές ανθρώπων , είναι ποιος θα ζήσε και ποιος θα πεθάνει, δεν έχουμε δυνατότητα λάθους», υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης.
Παράλληλα τόνισε πως ευελπιστεί έστω και κατά την ύφεση της πανδημίας έστω και τελειώνοντας η πανδημία, θα ετοιμαστούν να καταθέσουν φακέλους για το ποιες είναι οι ελλείψεις των Νοσοκομείων. «Έχουν αξιολογήσει τι χρειάζονται σε ανάγκες και με ηρεμία και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός και υπάρχει μία ύφεση της υφιστάμενης κατάστασης και αφού γίνει κι ένας απολογισμός , γιατί τώρα δεν ωφελεί να κλαίμε πάνω από τους νεκρούς ελπίζω ότι θα συνταχθούν οι απαραίτητοι φάκελοι και για εκταμιευτούν και να απορροφηθούν όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ που έχει βγάλει η περιφέρεια σε σχέση με τα Νοσοκομεία. και είναι πολλά, είναι 17 εκ. για την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε ότι αφορά προσωπικό και υποδομές», είπε τέλος η κ. Κολυνδρίνη.

Ευθύνες στην 5η ΥΠΕ και για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς
Αναφερόμενη στη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον τομέα της υγείας, η κ. Κολυνδρίνη τόνισε για ακόμη μια φορά πως πρόκειται μόνο για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό και όχι για ανακατασκευή ή πλήρη κατασκευή κτηρίων όπως Κέντρα Υγείας.
Ερωτηθείσα εάν γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, όπου έχει επισημανθεί με κάθε τρόπο το κυρίαρχο που είναι η στέγη, η οποία έχει υποστεί τεράστια ζημιά, με αποτέλεσμα να εισέρχονται νερά στο εσωτερικό του Κέντρου Υγείας, η κ. Κολυνδρίνη «έδειξε» για ακόμη μία φορά την 5η ΥΠΕ.
«Για το Κ.Υ. Ζαγοράς και τη στέγη είχαμε περάσει και προγραμματική σύμβαση με την 5η ΥΠΕ από τον Αύγουστο, θέλοντας να βοηθήσουμε, παρότι έχε τεχνική υπηρεσία η 5η ΥΠΕ, θέλαμε να βοηθήσουμε και να έχουμε επίβλεψη με τη δική μας τεχνική υπηρεσία, αλλά ουδέποτε κατατέθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως προβλέπεται, ουδέποτε δημοπρατήθηκε το έργο από την 5η ΥΠΕ και απ’ ότι είδα δεν υπάρχει μελέτη ,γιατί Βουλευτής πήγε στις Κτιριακές Υπηρεσίες για να επικαιροποιηθεί η μελέτη. Γίνεται λοιπόν μία κίνηση κι αποκαλύπτεται τι έχει γίνει.
Ο κ. Σερέτης ζήτησε τεχνική στήριξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εμείς στη Μαγνησία έχουμε πληθώρα έργων και ελάχιστο προσωπικό , αλλά είπαμε ότι θα το στηρίξουμε. Ο λόγος της κωλυσιεργίας διαπιστώνω ήταν ότι τελικά δεν υπάρχει μελέτη, γιατί η κ. Μακρή έκανε κινήσεις για επικαιροποίηση της μελέτης. Άρα η μελέτη δεν υπήρχε ή δεν είχε επικαιροποιηθεί. Τα Κ.Υ. θα επιφορτιστούν με τον εμβολιασμό. Σε ποια Κέντρα, σ’αυτά που κινδυνεύσεις να πέσει η σκεπή; Δεν είναι θεμιτό να γίνεται αντιπαράθεση πολιτική στις πλάτες των πολιτών και όχι πάνω σε τέτοια θέματα», υπογράμμισε η κ. Κολυνδρίνη.

Για τα 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ
Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη το ΕΚΑΒ κατέθεσε έναν φάκελο για την προμήθεια 13 ασθενοφόρων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και θα προχωρήσει στην κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Επεσήμανε πως είχε ανοίξει παρόμοια πρόσκληση στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, όμως το ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε εγκαίρως να καταθέσει σχετικό φάκελο και η προμήθεια ασθενοφόρων δεν ευοδώθηκε.
Σε σχέση με το πρόβλημα που έχει ανακύψει και αφορά σε καθυστέρηση πληρωμής των νοσηλευτών που εντάχθηκαν στο ΕΚΑΒ μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε πως είναι ένα αμιγώς διαδικαστικό θέμα και οι νοσηλευτές θα λάβουν τα χρήματα αναδρομικά. Συμπλήρωσε πως γι’ αυτή την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η Περιφέρεια καθώς εκείνη εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και η πληρωμή γίνεται από την υπηρεσία όπου ανήκουν οι εργαζόμενοι.

Μεγάλα και πολλά έργα σε εξέλιξη στη Μαγνησία
Εκτός όμως από τα θέματα της υγείας, η Αντιπεριφερειάρχης μίλησε και για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νομό, σε όσα έχουν δημοπρατηθεί και σε όσα θα ξεκινήσουν.
Για τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη έργα 25 εκ. ευρώ, έργα τα οποία, όπως σημείωσε η ίδια, έχουν μπει στον κορβανά του Δήμου και η κατανομή είναι εξειδικευμένη μετά τις πλημμύρες του 2018. Πρόκειται για έργα μεγάλων μελετών που είχαν γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΙΓΜΕ και αφορούν σε πλήρη ανακατασκευή δρόμων, ανακατασκευή όλης της γέφυρας στην είσοδο της Ζαγοράς , έργα στο οδικό δίκτυο και στους κάθετους δρόμους προς την παραλία.
Για το Δήμο Ν. Πηλίου υπάρχουν 4κ. ευρώ για τεχνικά και ασφαλτικά έργα και ήδη εγκρίθηκαν οι πιστώσεις. Αντίστοιχα ποσά υπάρχουν και για τον Δήμο Αλμυρού. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κυκλικοί στον Αλμυρό που θα δημοπρατηθούν τον Γενάρη, στην είσοδο της πόλης και της Ευξεινούπολης, υπάρχει ανάδοχος για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του πεζοδρόμου στο Βελεστίνο ύψους 1εκ. ευρώ , ενώ η σύμβαση θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών. Ακόμη, δημοπρατείται ο δρόμος Βένετο –Κουλούρι , συνεχίζονται αποκαταστάσεις στον Δήμο Αλμυρού και στο νοτιοδυτικό κομμάτι , ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα στο Αϊδίνι, γίνονται εργασίες στον δρόμο που οδηγεί στην 111 ΠΜ, ενώ υπάρχουν και τεχνικά δελτία 20εκ. ευρώ και γίνονται μελέτες για την ανακατασκευή του δρόμου από την Ευξεινούπολη μέχρι τη Γούρα.
Σε ότι αφορά τον Βόλο, εγκρίθηκαν 2εκ. ευρώ για το επαρχιακό οδικό δίκτυο και θα γίνουν οι δρόμοι από τη Γορίτσα ως την Αγριά, από τα Μελισσιάτικα προς την Κερασιά και το υπόλοιπο κομμάτι από Κατηχώρι προς Πορταριά.
Για τον Περιφερειακό κ. Κολυνδρίνη σημείωσε πως είναι ευχής έργο να περιέλθει στην ευθύνη της Περιφέρειας, ανέφερε πως υπάρχουν επαφές, όμως πρέπει να δοθεί εγγράφως η άδεια.
Τέλος, η ίδια έβαλε τέλος σε κακόβουλα σχόλια που την ήθελαν να μην επιθυμεί την ολοκλήρωση του Περιφερειακού, καθώς διαμένει στα Λεχώνια.
«Αυτοί που το λένε έχουν οι ίδιοι συμφέροντα στην περιοχή ή έχουν άλλες σκοπιμότητες. Εγώ τον τόπο αυτό τον υπηρέτησα, είναι αστείο να λέμε κάτι ανυπόστατο», σημείωσε σχετικά.

Σχετικά Νέα

Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς

Δελτία Τύπου

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  η συγκέντρωση βοήθειας…

Συνέντευξη της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο “gegonota.news” – “Θέλω να σπάσει το τζάμι της καχυποψίας”

Δελτία Τύπου

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλάει για πρώτη φορά για την Εισαγγελική ερεύνα του…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας – Είδη καθαριότητας και ξηρά τροφή οι κύριες ανάγκες

Δελτία Τύπου

Στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (επί των οδών Θεοφράστου…

Back To Top